Cercle – Tubeke eindigt op 1-3: Groen-Zwart verliest onmondig tegen de competitieleider

Cercle leed vandaag een logische nederlaag in een wedstrijd waar het nooit een vuist kon maken tegen Tubeke. De bezoekende ploeg scoorde na een terugspeelbal eenvoudig de 0-1 en speelde vanuit die voorsprong de wedstrijd volwassen uit en scoorde nog eens voor en na de pauze. Een owngoal zorgde voor de 1-3 eindstand.

Na het verlies tegen Virton hoopte Cercle dit weekend de aansluiting met de kop van het klassement niet te verliezen. Daarvoor moest het wel winnen tegen de co-leider in de competitie. In vergelijking met de vorige wedstrijd wijzigde Vanderbiest de ploeg op drie posities: Doumbouya kwam terug na zijn schorsing terug in de spits van de ploeg. In de verdediging namen Roussos en Ivens de plaats in van De Kegel en Bourdin. Voor de 19-jarige Griekse verdediger betekende dit zijn debuut in het groen-zwarte shirt.

De wedstrijd begon aftastend zonder noemenswaardig werk voor beide keepers. Toch kwam Tubeke al na 12 minuten op voorsprong. Van Damme verslikte zich in een gevaarlijke terugspeelbal van Van Belle, Keita veroverde de bal aan de verste paal en legde deze terug op een vrijstaande Diallo. De topscorer had geen moeite om de bal tegen de netten te plaatsen. Cercle zette daar weinig dreiging tegenover, een schot van Maertens was de eerste noemenswaardige kans. Amper een minuut later verdubbelde Tubeke zijn voorsprong. Keita zette de bal van op rechts voor op doel waar Megan Laurent klaar stond om de bal onder Van Damme in doel te schuiven. Een 0-2 achterstand halverwege de eerste helft was zeker niet het scenario dat Vanderbiest voor de wedstrijd in gedachten had.

Vers uit de kleedkamers speelde Cercle een eerste goede kans op de aansluitingstreffer bijeen. Naudts gooide de bal voor doel waar Doumbouya, duidelijk gehinderd in de actie, net niet bij de bal kon. Tubeke neutraliseerde al snel de aanvalsdrift van Cercle en dus bracht Vanderbiest kort na elkaar Tibo Vandevelde en Ayron Verkindere op het plein ten nadele van Yagan en Roussos. Veel kansen leverden de wissels niet op, de beste poging noteerden we aan de overkant waar een schot van Liard net over het doelhout. Doumbouya daarentegen kopte een voorzet van Van de Velde weg voor de neus van de pas ingevallen Valcke. Een toonbeeld van de vele misverstanden bij Cercle tegen een met vertrouwen en efficiënt voetballend Tubeke. De voorsprong van de bezoekers werd in de 74ste minuut nog verder uitgediept toen Megan Laurent sneller bij de rebound was en zijn tweede van de avond in doel trapte.

De wedstrijd sleepte zich naar het einde en Cercle hoopte nog een eerredder uit de brand te slepen. Doumbouya was opportunistisch toen hij een hakje op een voorzet van Valcke probeerde. De 1-3 eindstand kwam er kort voor affluiten nog via een Tubeekse voet. Een trap uit tweede lijn van Van de Velde ging via Da Silva Camargo in doel. Een schrale troost na een partij die qua voetbal in schril contrast stond met de vorige wedstrijden. Hopelijk geeft de positie in het klassement de spelers hernieuwde motivatie om volgende week de wedstrijd tegen Antwerp aan te vatten.