Cercle – Geel eindigt op een 3-3 gelijkspel: Groen-Zwart geeft in de slotfase een comfortabele voorsprong uit handen

Na een 7 op 9 in de voorbije wedstrijden had Cercle vanavond de kans om een mooie plaats aan de top van het klassement te verzilveren. Tot ver in de tweede helft had groen-zwart ook uitzicht op de overwinning, maar liet in de slotminuten twee punten door de vingers glippen. Geel zette een 3-1 achterstand om met twee late doelpunten om in een gelijkspel.

Onder het motto ‘never change a winning team’ behield Vanderbiest de opstelling van de vorige wedstrijden met Van Damme in doel, Vanbelle, Ivens, Bourdin en De Kegel in de achterlinie, Haroun, Van Acker en Maertens die op het middenveld een driehoek vormen, terwijl Valcke en Yagan van op de flanken en Doumbouya in de spits voor het doelgevaar moeten zorgen.

Meteen na de aftrap trok Geel op naar het doel van Miguel Van Damme. Een snel opgezette aanval over de linkerflank verraste de groen-zwarte verdediging en bereikte Allegria die de bal netjes in doel plaatste. 0-1 en Groen-Zwart was al van bij de aanvang van de wedstrijd op achtervolgen aangewezen. Cercle kon daar ondanks veldoverwicht weinig kansen tegen over zetten. In het openingskwartier kwam het meeste doelgevaar van de in het wit spelende bezoekers. De spelers van Cercle hadden ook duidelijk moeite met de natgeregende grasmat en gingen vaak onderuit.

Eén van de eerste noemenswaardige kansen voor Cercle konden we net voor het kwartier noteren. Een voorzet van Yagan werd door Valcke terug gelegd op Maertens die vanuit de tweede lijn de bal over doel schoot. Uit een paar stilstaande fases met Van Belle achter de bal kwam ook geen reëel doelgevaar. De beste kans kwam nog langs de voet van een Geelse speler. Een knappe voorzet werd nipt weggewerkt voor de voeten van een inlopende Maertens. De bal dwarrelde in de richting van het Geelse doel, maar belandde op het dak van het doel.

In de 36ste minuut volgde dan toch de verlossende gelijkmaker. Doumbouya draait zich knap vrij op de rand van de zestien en plaatst de bal perfect in de verste hoek. Even volgde nog een opstootje na een duel tussen Haroun en Berben waarbij de Cercle-speler een gele kaart onder de neus kreeg. Cercle ging echter voor de voorsprong en slaagde daar in langs een mooie actie opgezet door Van Belle en Yagan. Die laatste ging zelfzeker in de richting van het doel en rondde de aanval knap af en zorgde voor een 2-1 voorsprong.

Geel liet zich echter niet kennen en wou de situatie nog voor de rust recht zetten. Zo stevende Berben op Van Damme af. Onze doelman had gelukkig een knappe voetreflex in huis om zijn doel schoon te houden. De bal bleef echter voor doel hangen zodat Geel kon blijven dreigen. Een schot van Jutten ging uiteindelijk net naast het doel. Diezelfde Jutten had kort daarna nog een sterke vrije trap in petto waarbij Van Damme alles uit de kast moest halen.

Vanderbiest liet bij de rust Valcke aan de kant en plaatste Lambot in het middenveld, Maertens nam daarop de positie van Valcke in. Cercle was duidelijk met veel aanvalslust uit de kleedkamer gekomen. Thibaut Van Acker speelde slim Haroun aan die de bal enig naar het doel krulde, helaas net naast. Het was echter uitstel van executie. Haroun zette de bal van op links knap voor op Doumbouya, maar vliegt tot ieders verrassing in doel.

Geel liet de moed niet zakken en kan dreigen met een vrije trap van Berben. De bal vliegt net buiten het bereik van Van Damme op de paal. De terugkaatsende bal belandt bij Spies die een open doelkans de nek omwringt door de bal onbesuisd over te trappen. Meteen daarna mocht een ex-Cercle-speler het veld opdraven. Albian Muzaqi mocht in de plaats van Bracke de Geelse aanval versterken. Een paar minuten eerder werd Doumbouya naar de kant gehaald voor Arne Naudts.

Groen-zwart had intussen de wedstrijd stevig in handen en kreeg verschillende mooie kansen op stilstaande fases. Yagan trapte eerst een hoekschop net over doel. Daarna schoot diezelfde Yagan een vrije trap mooi naar doel. Geel-keeper Vromans moet zich strekken om de bal uit zijn doel te houden. Een poging van Haroun tenslotte week af op een Geelse voet en rolde net naast het doel.

Trainer Vanderbiest hoopte met de inbreng van Bossekota nog te dreigen op de counter, maar die beslissing draaide helaas anders uit. Bij een zeldzame Geelse uitbraak in de 87ste minuut legde Muzaqi de bal terug op Berben die de aansluitingstreffer onhoudbaar voorbij Van Damme knalde. De sfeer in het stadion sloeg twee minuten later helemaal om toen Allegria op het randje van buitenspel alleen op Van Damme mocht afgaan. De spits plaatste de bal perfect onder Van Damme in doel en sleepte voor Geel nog een gelijkspel uit de brand. Een teleurstelling voor Cercle dat een verdiende overwinning in de laatste minuten uit handen zag glippen.