Cercle – FC Luik: voorbeschouwing

Op zaterdag 22 augustus staat voor Cercle de vijfde ronde van de Croky Cup (Beker van België) op het programma. Nadat vorige week zondag Ciney met een 2-0 overwinning uit de Beker werd gewipt, gaat Cercle morgen de confrontatie aan met een andere Waalse derdeklasser, FC Luik. Behalve een wedstrijd die beide ploegen scheidt van de 1/16e finales is de ontmoeting een bijzonder gebeuren voor beide supporterclans.

Beide ploegen hebben een rijk verleden. Zo was Cercle in 1911 de eerste Vlaamse landskampioen, terwijl FC Luik, stamnummer 4, in 1896 als eerste Waalse ploeg de landstitel binnenrijfde. Ondertussen hebben beide ploegen in hun stad een grotere en meer succesvolle voetbalploeg naast zich moeten dulden. Maar aan de oorsprong van het bijzondere karakter van de wedstrijd liggen de vriendschapsbanden die de supporters van Cercle en FC Luik onderhouden. Sinds meer dan 25 jaar steunen de supporters elkaar met spandoeken (“Liégeois champions félicitations” afgelopen seizoen), gezangen (“Les Brugeois sont nos amis”) en verbroederingen bij elkaars matchen. Zo gaat er morgen een supportersmatch aan de officiële wedstrijd vooraf.

Los van het sympathieke karakter van de vriendschapsbanden moet morgen nog altijd een match gespeeld worden en daarin belooft FC Luik geen makkelijke klant te worden. In het verleden speelden Cercle en FC Luik in de verschillende reeksen tegen elkaar. In de Beker zijn de ontmoetingen schaarser. In het seizoen 1996-1997 trof beide ploegen elkaar in de 1/16e finales. Cercle en Tilleur, de toenmalige noemer van FC Luik, stranden toen op 2-2 na verlengingen. Bij de penalty’s misten Gabor Torma en Bert Lamaire hun kans en ging Luik door naar de volgende ronde. Dat scenario hopen we morgen natuurlijk te vermijden.

Cercle bouwde in de voorbije jaren een uitstekende bekerreputatie op en hoopt dat dit jaar verder te zetten. Vorige week werd Ciney naar huis gestuurd dankzij doelpunten van Valcke en Maertens. Luik schakelde in de derde ronde de tweede provincialer Ostiches-Ath uit met 1-2 en ontmoette in de vierde ronde KSV Roeselare. Daar kwam het tot penalty’s nadat een 2-2 stand na de reguliere speeltijd én verlengingen. De Luikse doelpunten kwamen van Teruel en Legros. In de penalty’s stopte de Luikse doelman Pire twee Roeselaarse pogingen en won Luik de strafschoppenreeks met 4-2. In de competitie speelde FC Luik op de eerste speeldag 1-1 tegen Rupel-Boom. Voor Luik scoorde Teruel.

Fred Vanderbiest heeft de volgende 17 spelers opgeroepen voor de wedstrijd: Vanbelle, Ivens, Van de Velde, Naudts, Valcke, Bourdin, Van Damme, Lambot, Bossekota, De Kegel, Doumbouya, Van Roose, Maertens, Haroun, Van Acker, De Bie en Yagan.

Luik laat de volgende 15 speler naar Brugge afreizen: Pire, Dengis, Audoor, Ligot, Masset, Lacroix, Charlier, Vandebon, Dethier, Dheur, Legros, Guillaume, Meunier, Lorenzon en Kabeya.

Tot morgen op Jan Breydel! Leve Cercle!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.