Cercle verslaat Ciney met 2-0: Groen-Zwart bekert een ronde verder na doelpunten van Valcke en Maertens

In een zonovergoten, maar winderig Jan Breydel gaf Cercle deze namiddag de Waalse Ciney partij. Deze wedstrijd in de vierde ronde van de Croky Cup, genoemd naar de nieuwe sponsor van de Beker van België, was de eerste van Groen-Zwart in de nevencompetitie. De uitdaging voor Cercle, die in de voorbije jaren een stevige bekerreputatie opbouwde, was dan ook het verzekeren van een plaats in de volgende ronde. Tegen derdeklasser Ciney mocht dit geen onmogelijke opdracht zijn.

Vanderbiest bracht dezelfde ploeg op het veld die donderdag een kort waterballet bracht op het Lisp. Miguel Van Damme in doel met voor zich Wesley Vanbelle, Pierre Bourdin, Benjamin Lambot en Dennes De Kegel. Het middenveld werd bemand door Thibaut Van Acker, Faris Haroun en Mathieu Maertens. Yvan Yagan en Sam Valcke moesten voor de impulsen over de flank zorgen met Lonsana Doumbouya in de spits.

De eerste helft van de wedstrijd had een matige spektakelwaarde. In het openingskwartier ondernam Yagan van op de linkerflank verschillende pogingen, helaas zonder echt te kunnen dreigen. Passes kwamen vaak niet aan of botsten op een degelijk georganiseerde verdediging van de Waalse tegenstander. De betere kansen kwamen over rechts langs Maertens en Valcke, maar ook hun pogingen konden de doelman van Ciney niet verontrusten. Doumbouya deed dit ongewild wel door in de 23ste minuut stevig te botsen met Fall El Hadj. De keeper bleef een tijd liggen, maar kon na verzorging verder.

Hoewel Cercle licht veldoverwicht had, speelde Ciney aardig mee en kwam af en toe zelfs in de buurt van Van Damme. Na een botsing tussen Maertens en Coquelle nam Brounou plaats achter de bal. De kans die daaruit voortkwam werd afgevlagd voor buitenspel. Kort daarna kreeg ook Cercle een vrije trap toegekend. Yagan en Vanbelle namen plaats achter de bal. De goalie van Ciney kon de trap van Yagan echter makkelijk oprapen.

Echt uitgespeelde kansen vielen er in de gezapige eerste helft niet te noteren. In de veertigste minuut ging een kopbal van Yagan op een voorzet van een erg bedrijvige Valcke net naast. Ook de eerste hoekschop van de wedstrijd leverde voor Cercle geen kans op. Meer animo was er bij een redding van Ciney doelnam Fall El Hadj. Hij ontzette een poging van Cercle door tussen verschillende spelers door de bal op één hand te jongleren.

Gelukkig zorgde ook Groen-Zwart nog voor een reden tot juichen door op slag van rust alsnog op voorsprong te komen. Dennes De Kegel wrong zich knap doorheen de verdediging van Ciney en kon in de zestien Haroun bereiken. Die speelde de bal door naar Valcke die van dichtbij de bal tegen de netten knalde. 1-0 en speler en supporters mochten met een positieve gedachte gaan rusten.

De tweede helft werd met dezelfde 22 spelers aangevat, maar Cercle kwam duidelijk met een grotere aanvalslust uit de kleedkamers. Na een paar minuten trilden de netten al. Yagan zette de bal voor naar een inlopende Valcke die Maertens bedient. Hij trapte de bal strak in doel, maar werd helaas afgevlagd voor buitenspel. Een paar minuten later dook Valcke op voor het doel van Ciney. De keeper was echter sneller en ranselde de bal uit zijn voeten.

Vanderbiest greep desondanks in en haalde Doumbouya naar de kant voor Arne Naudts. Hij kwam al snel aan het kanon toen Vanbelle voorzette van op links en de trap van Van Acker geweerd werd. De rebound van Naudts ging net naast. Niet veel later dook Naudts opnieuw op voor doel, deze keer was hij niet snel genoeg bij de bal. Ondertussen kon Ciney af en toe dreigen op de counter. Zo kon Bourdin nipt een aanstormende Kamba Kalonga van de bal zetten en de bal in hoekschop werken. Pierre Bourdin moest hierna even het veld verlaten voor verzorging en werd in de 72ste minuut naar de kant gehaald voor Karel Van Roose.

Twee minuten eerder had Cercle zijn voorsprong verdubbeld. Een poging van Haroun op aangeven van Valcke werd in eerste instantie gekeerd. Maertens was goed gevolgd en plaatste de bal keurig tegen de netten, 2-0. Cercle had zin in meer, maar veel kansen leverde dit niet op. Het was daarentegen Ciney die nog een paar keer kwam dreigen. Zo kwam een slechte terugspeelbal van Vanbelle in de loop van Kamba Kalonga. Gelukkig was een attente Van Damme sneller bij de bal. Iets later reageerde onze doelman eveneens gepast op een knappe trap van Jordy Jadot en een poging van zijn broer Jerome Jadot.

Aan de overzijde bracht Valcke Bossekota in stelling. Hij wrong de uitstekende kans de nek om en trapte de bal hoog en ver naast het doel. Ook pogingen van Valcke en Vanbelle konden de Fall El Hadj niet meer bedreigen. Kort voor affluiten kreeg Cercle nog een vrije trap voorgeschoteld toen Maertens foutief werd gehaakt op de rand van de zestien. Vanbelle speelde de bal kort terug naar Valcke die de bal naar de verste paal voorzette. Daar stond Van Acker klaar om te scoren, maar de bal belandde op de paal.

De bordjes bleven hangen op 2-0 zodat Cercle na een matige wedstrijd een ronde verder mag bekeren. De volgende wedstrijd wordt komend weekend gespeeld tegen RFC Liege. De Luikenaars schakelden deze namiddag KSV Roeselare uit na penalties (2-2 na verlengingen).