Einde verhaal voor Groen-Zwart in de Beker: Cercle verliest de terugmatch tegen Club met 2-3

Op deze kille woensdagavond stond voor de troepen van Arnar Vidarsson de terugmatch van de halve finale in de Beker van België op het programma. Na de 5-1 overwinning van Club in de heenwedstrijd stond Cercle Brugge voor een quasi onmogelijke opdracht om zich alsnog te plaatsen. Uit de commentaren vooraf was daarenboven op te maken dat deze wedstrijd voor beide ploegen overbodig was. Zo staat voor Groen-Zwart dit weekend de levensbelangrijke wedstrijd tegen Lierse SK op het programma. Het was dan ook uitkijken naar de opstellingen van beide trainers.

Arnar Vidarsson sleutelde grondig aan zijn ploeg. In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen zondag waren Dusenne, Richie en Buyl de enige identieke namen op het wedstrijdblad. Behalve Noë werd de verdediging gevormd door Cornelis, Dewaele en D’haene, werd het middenveld gestoffeerd met Van Roose, Maertens en Baco en verving Muzaqi Godee in de spits. Doelman Werner werd een avond rust gegund en dus kreeg de 21-jarige Miguel Van Damme de kans om zich te bewijzen. Bij Club Brugge vielen er geen noemenswaardige wijzigingen te noteren in vergelijking met de elf die Cercle de vorige week partij gaven.

De riante overwinning van Club in de heenmatch inspireerde geen van beide ploegen tot hoogstaand voetbal. Het eerste kwartier werd beheerst door veel middenveldspel en halve kansen. Bolingoli zorgde voor de eerste echte aanvallende actie en stuurde daarbij Izquierdo diep, maar zijn schot werd in corner gewerkt. Onze tweede doelman plukte de daaruit volgende hoekschop kalm uit de lucht. Een paar minuten later verscheen Nikola Storm voor doel, maar ook nu stond Van Damme paraat. Daar zette Cercle helaas weinig tegenover. Behalve een paar trappen van Muzaqi uit de tweede lijn en een kopbal van Dusenne op hoekschop van Baco liepen de meeste aanvallen vast aan de rand van de zestien.

In het laatste kwartier van de eerste helft toonde Van Damme herhaaldelijk dat hij een meer dan geschikte invaller is voor Werner. In de 36ste minuut kreeg Bolingoli de kans om ongehinderd op doel te trappen, maar twee keer vond hij de snelle reflexen van de Cercle-goalie op zijn weg. Ook Davy De fauw slaagde er een aantal minuten later niet in om onze jonge keeper te verontrusten. Pas in de 45ste minuut moet Miguel Van Damme zich gewonnen geven wanneer Ryan met een verre uittrap Izquierdo diep stuurt. Terwijl de Colombiaan binnen de zestien talmt om te trappen, is Bolingoli komen aansluiten en legt de aangespeelde bal in de verste hoek. 0-1 voor Club op slag van rust. Cercle moest nu minstens 5 doelpunten scoren om nog een kans te maken op een plaats in de finale, terwijl de beste kans voor Cercle via het hoofd van Club-speler Claudemir kwam. Vlak voor de 0-1 probeerde hij een vrije trap van Bacelic-Grgic weg te werken, maar bracht hiermee vooral zijn eigen keeper in gevaar.

De tweede helft ging van start met dezelfde pionnen en ook het spelbeeld bleef aanvankelijk ongewijzigd. Van Damme keepte heel attent op een vrije trap van Vormer, maar moest zich een paar minuten later gewonnen geven tegen Davy De fauw die de bal vanuit de kluts tegen de netten duwde. 0-2 voor Club en Cercle zette daar nog steeds weinig dreiging tegenover. Ook niet toen Duarte met een rode kaart naar de kleedkamers werd gestuurd. Ref Dierck bestrafte hiermee een slaande beweging van de Costa Ricaan naar Gilles Dewaele.

Met Sam Valcke en Ayron Verkindere bracht Vidarsson twee jonge en frisse aanvallers binnen de lijnen. Toch viel de beste kans aan de overkant te noteren. Van Damme was attent op een laag schot van Bolingoli. Cercle kon hierna gelukkig wel profiteren van het handspel van Storm in de zestien. Sukuta-Pasu zette zich achter de bal, trapte deze in eerste instantie op Ryan, maar was sneller bij de bal om hem alsnog in doel te schuiven.

Cercle kon echter niet lang van de aansluitingstreffer genieten, want amper twee minuten later kopte Bolingoli op een vrije trap zijn tweede van de avond binnen. 1-3 en de wedstrijd brak plots open. Ryan was attent op een actie van Richie en deed een trap van Buyl op de bovenkant van de lat belandden. Aan de overzijde maakte Van Damme met sterke reddingen op pogingen van de ingevallen Tuur Dierckx en Bolingoli nadrukkelijk aanspraak op de titel ‘man van de match’.

De laatste actie van de wedstrijd kwam op naam van Buyl te staan. Stephen trok vanaf de linkerflank doorheen de blauw-zwarte verdediging en trapte de bal vanuit de halve maan mooi voorbij Ryan in doel. 2-3 was meteen ook de eindstand en betekende de uitschakeling van Cercle in de Beker van België. Vanaf nu kan alle aandacht gaan naar het behoud van de Groen-Zwart in de hoogste voetbalklasse, met als eerste en belangrijkste opdracht de wedstrijd van komende zaterdag tegen Lierse.