Nederlandse vertaling van de Universal Declaration on Archives op de ArchiefWiki

In september 2010 werd op de jaarlijkse rondetafelconferentie van de International Council of Archives (ICA) in Oslo de Universal Declaration on Archives aangenomen. De vergadering van directeuren van nationale archieven en voorzitters van nationale beroepsverenigingen liet zich inspireren door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In de verklaring, die gebaseerd is op de Canadase Quebec Declaration on Archives, wordt onder meer het belang van archieven voor de samenleving en democratie benadrukt.

Fred van Kan, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN), kreeg van de sectie van beroepsverenigingen van de ICA (ICA SPA), de opdracht om het initiatief te nemen tot een Nederlandse vertaling. Samen met Hanneke van Aalst stelde hij op basis van de Engelse tekst een conceptvertaling op.

Om deze zo breed en open mogelijk beschikbaar te stellen voor opmerkingen en correcties opteren de KVAN en de sectie Archief en Hedendaags Documentbeheer van de VVBAD voor de ArchiefWiki. De ArchiefWiki is een initiatief van de Nederlands-Vlaamse Archief 2.0 community met als doel het digitaliseren van archivistische naslagwerken tot open content voor archivarissen en archiefgebruikers. Zo bevat de wiki momenteel meer dan 620 lemma’s samengesteld uit tal van archiefterminologieën, normen en standaarden.

De vertaling wordt in juni 2011 worden afgesloten waarna ze kan worden goedgekeurd en verspreid door de KVAN en de VVBAD. Meer tekst en uitleg over de vertaling van de Universele Verklaring over Archieven is te vinden op de ArchiefWiki.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.