De erfenis van Talent

Omdat ik weet dat er van de 2 mannen en een paardenkop die hier nog langskomen, op zijn minst de laatste geinteresseerd is in mijn stripverzameling eventjes een korte bijdrage over mijn laatste ervaringen in stripland.

L’Echo des Cités van Schuiten en Peeters: eindelijk is mijn collectie Duistere Steden volledig dankzij dit moeilijk verkrijgbare exemplaar. Omdat ik de hoop had opgegeven om het nog in het Nederlands te vinden, heb ik het maar via Fnac.com in het Frans besteld. Het was vooral een pijnlijk gat in mijn reeks, aangezien ik in mijn stulp één van de evenzeer zeldzame door Schuiten gesigneerde zeefdrukken van de Marahuaca-plaat heb. Toen ik even vluchtig L’Echo doorbladerde merkte ik plots een plaat op die me herinnerde aan één van mijn studieboeken uit het lager middelbaar. Het viel me binnen dat ik daar toen al door gefascineerd was. Fijn om weten dat mijn passie voor Schuiten’s tekeningen al van way back is… Binnenkort verschijnt trouwens een nieuw nederlandstalige exemplaar in de reeks. Weer iets om naar uit te kijken…

Verder ben ik een ook een aantal nieuwe reeksen begonnen: Orbital van Pellé en Runberg, Het Chimpansee Syndroom van Marazano (mij al bekend van de Talent-reeks Zéro Absolu), Berlijn van Marvano (na Schuiten mijn lievelingstekenaar met o.m. Dallas Barr, Een Nieuw Begin en De Eeuwige Oorlog op zijn conto) en Antares van Leo (voor zover je dat een nieuwe reeks kan noemen, eigenlijk een nieuwe cyclus na Aldebaran en Betelgeuze).

Schitterend nieuws overigens van het Talent-front. U weet wel Ronny Matton’s uitgeverij die niet echt een schitterende reputatie had, maar wel fantastische reeksen had en waar een amigo enige maanden zijn broek gesleten heeft en toch een beetje van zijn brood verdiend heeft. Enfin, Talent is vrij definitief begraven en het was wachten op nieuws over het overnemen van al die onvolledige reeksen als Golden City, UW1, Aberzen en Septentryon… De grote merde was vooral dat het telkens maar één ontbrekend nummer betreft. Voor verschillende reeksen diende zich al een overnemer aan, maar dit weekend vernam ik ook goed nieuws van twee van mijn favoriete reeksen. Waarschijnlijk zal Uitgeverij Bonte UW1 vervolledigen en heel wat zekerder is dat Golden City vervolledigd zal worden door uitgeverij Silvester.

Silvester heeft me trouwens dit jaar zowel aangenaam kunnen verrassen als ontgoochelen met hun historische conceptreeksen. Ontgoocheld hebben ze met de de reeks Verborgen Geschiedenis. Hoewel het concept veelbelovend is, de geschiedenis van de mensheid bekijken vanuit de idee dat de beslissende kenteringen steeds het gevolg zijn van een eeuwige twist tussen 4 broers en zussen om de macht, zijn de tekeningen weinig inspirerend en kan de verhaallijn zelden boeien. Na 3 uitgaven heb ik er de brui aan gegeven en telkens er nieuw deel verscheen bladerde ik snel even, maar nooit op het eerste zicht zouden deze me ook niet kunnen overtuigen. Hun “Zeven”-reeks is gelijkaardig: zeven omgevingen, zeven historische missies en zeven mensen. Het eerste nummer “Zeven Psychopaten” gaat over een plan van het Engelse leger om zeven gekken selecteert en ze op pad stuurt om Hitler te vermoorden. Origineel uitgangspunt met zeer verrassend verloop en een ijzingwekkend einde. Magistraal gewoon.

4 Reacties

  1. Aha! Ik heb ook ooit es (in 2004 den ik) de ambitie gehad een persoonlijke stripverzameling uit te bouwen, maar ver ben ik toen niet geraakt. Nu koop ik wel af en toe iets van de reeksen die ik toen gestart ben (maar enkele van die reeksen zijn intussen al gestopt/afgewerkt). Misschien dat ik later, als ik groot ben en geld verdien, de draad terug oppik.

  2. Doen!
    Trouwens… bijna iedereen heeft al een stripverzameling, want wie heeft nu geen Suske&Wiske, Jommeke of Kiekeboe? Het is misschien soms klein, maar een begin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.