Bourne

Matthias VDM ging onlangs naar The Bourne Ultimatum kijken, maar was allerminst overtuigd: http://www.netsensei.nl/archives/bourne-ultimatum/ .

Ik was het niet met hem eens:

Ootmoedig moet ik toegeven dat ik het eerste deel (en dan nog met een half oog) pas twee maand geleden gezien heb. Toen ik een maand geleden de kans had om de derde film in AP te zien op een Bourne Marathon, dus alledrie na elkaar, liet ik deze niet liggen. Ik ga hier niet mijn hele bespreking uittikken, maar toch één of twee puntjes. Ten eerste is dit eindelijk nog eens een trilogie die naar mijn mening gedurende drie aflevering standhoudt, dat is geleden van… tjah van wanneer… van Indiana Jones of The Man with No Name trilogie? Zowel de beide Star Wars-trio’s, The Matrix, LOTR, Blade, als alle derde delen die dit jaar verschenen (Shrek, Pirates, Spiderman, …) gingen bij minstens één film in de trilogie de mist in. Over The Godfather en Terminator wissel ik al eens van mening. Enfin ja, ik wou dus zeggen dat The Bourne Trilogy één van de weinige trilogiëen is die een constant niveau aanhoudt. Zowel qua actie, suspense, inhoud als acteerprestaties. Je gaat mij niet horen zeggen dat het een diepgravende film is, dat niet, zelfs de nieuwste Cronenberg (Eastern Promises) noem ik niet diepgravend, maar ‘een flinterdun verhaal’, ’slechte plotwendingen’ en ‘verstand op nul’ zijn niet meteen dingen waar ik me kan in vinden na het zien van deze film. Als je trouwens met je verstand op nul naar deze film kijkt, zal je al heel snel je weg verliezen in de film en komt ze inderdaad misschien chaotisch over. Zelf vond ik er een mooie lijn in zitten en vond ik het een mooie manier van actieverfilming. Als je een actieve manier van camerashoot wil zien dan raad ik zeker 28 days/weeks later aan. En de acteerprestatie van Damon. Lange tijd stak ik Damon en Affleck (Ben welteverstaan, zijn broer Casey is stukken overtuigender in The Assasination of Jesse James) in hetzelfde hoekje maar sinds de Bourne-films, maar ook Syriana/Departed/Good Shepperd heeft Affleck mij kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten.
De trilogie is voorbij, ‘t is mooi geweest :).

[coming up: reviews van In Rainbows en Focus Filmfestivaldag met Blind Mountain, Klass, La Léon, This is England en Eastern Promises]

1 reactie

  1. Ben ‘m al een tijdje geleden gaan bekijken. Vond hem zeer geslaagd: flitsende actiescènes en gelukkig geen film waar ik het einde al kon voorspellen in de eerste vijf minuten. Zeker de moeite om op een filmavond (binnen een paar maanden ofzo) te vertonen met de twee eerdere films!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.