Verdeel en geeuw

Zoals ge al kunt zien, zal ik hier geen lovende woorden schrijven over de nieuwste poging tot politieke satire van Canvas (uitgevoerd door Telesaurus): Verdeel en Heers. Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik, ge moet al serieus wat kloten hebben om TV Touché (dat ik enkel maar ken uit fragmenten en verhalen van Herman Van Molle) op te volgen. Ook de Peter Van de Veire aan de kant te schuiven, maar het mocht niet baten. Ik vraag mij af op welke criteria deze mensen gekozen zijn. Flauw is het … en dat is nu niet meteen een woord dat ik associeer met satire. De acteurs van Van de Veire op kop brengen flauwe, soms bijna puberale, humor ten berde dat je echt van hier tot in de Himalaya doet geeuwen. Iemand die satire wilt brengen moet scherp van tong zijn en de betrokkenen op zo’n manier treffen dat ze er enerzijds zelf mee kunnen lachen, maar toch getroffen zijn… (Kwaad Bloed van Koen Meulenaere is in die zin in mijn ogen nog één van de betere wijdverspreide satire) . Eén van de motivatie’s van Verdeel en Heers is zogezegd dat “het de ambitie is van elk satirisch programma om zo snel mogelijk van het scherm te verdwijnen”.
Wel naar mijn gedacht zal het niet zijn omwille van de satire,
maar gewoon omdat het slecht is.

9 Reacties

 1. ‘Verdeel en heers’ ofte ‘Verveel en heers’ is een draak. Misschien Koen Meulenaere ingeschakelen, zoniet als vijfde ‘bestuurder’ dan toch zeker als scriptschrijver.

 2. Ik vond er ook geen ene zak aan. Die verschrikkelijke lachband, de flauwe grappen, en de overgeacteerde interventies werkten allesbehalve op mijn lachspieren. Op mijn zenuwen daarentegen…
  Meulenaere is een optie, net zoals Actualitiek (om in de blogosfeer te blijven).

 3. Na alle slechte kritiek op de Vlaamse “Kopspijkers” (met dank aan een irritante Jo De Poorter), moet ik toch toegeven dat dat toch een betere poging was, met in ieder geval een paar leuke imitaties!

 4. ik heb het al op hullabaloo ook gepost: dit weekend was het écht grappig. Vlot, snedig en een hels ritme. De mop met de afstandsbediening voor de paus was hilarisch. De soap van het Vlaams Belang ronduit schitterend.

  Nog van dat.

  En ik ben er trouwens van overtuigd dat K. Meulenaere geen lor zou toevoegen aan dat programma. Daarvoor vind ik hem iets te politiek correct.

 5. Zo Ernst, ik had het ongeluk dat we bij ons thuis dit weekend bezoek hadden en er iemand zonodig één of ander filmgedrocht moest opnemen zodat ik totaal geen mogelijkheid heb om uw mening bij te treden of te weerleggen …
  Overigens ben ik evenzeer van mening dat Meulenaere geen bijdrage zou kunnen leveren aan dat programma, maar dan omwille van het argument ‘schoenmaker blijf bij uw leest’.

 6. Ik kan toch niet ontkennen dat ik al flink heb gelachen met sommige passages uit “Verdeel en Heers”. Het is eens wat anders dan de onderbroekenlol van de rechtvaardige rechters. De format kan beter maar sommige grappen zijn subliem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.