Recordpoging ?

De voor de surfende pendelaars zeker niet onbekende (zoniet naar daar surfen op straffe van een dagelijkse pendeltocht à la 13 mei 2005 rond 14u in de namiddag) Steven Deschuiteneer aka Spoorvreter berichtte onlangs in zijn online dagboek over een recordpoging treinreizen. Concreet gaat het om 6 Nederlandse studenten Verkeerskunde die op woensdag 18 mei een nieuw Nederlands record treinreizen wilden vestigen. In 24 uur wilden ze 1271 kilometer op het spoor afleggen, waarmee ze het vorige record uit 1986 met vijftien kilometer zouden scherp stellen. Om het moeilijker te maken, mocht elk station slecht één keer bezocht worden en enkel op Nederlandse sporen. Jammergenoeg verloren de studenten uit het oog dat er in 1999 al iemand het record verbeterde. Maik de Rijk behaalde op 5 mei 1999 op zijn eentje het Nederlands record treinreizen en tegelijk het Guiness Book of Records met 1334 kilometer sporen in 24 uur. Nu moeten de studenten Verkeerskunde hun route herbekijken en een nieuwe uitdokteren.
Steven vroeg zich daarbij af of dit ook in België mogelijk was en stelde dat als er kandidaten waren hij zeker van de partij zou zijn. Dat laatste moest ik natuurlijk geen twee keer lezen en mijn reactie was dan ook navenant: “24 uur op een trein zitten ? Daarvoor moet je goed zot zijn en gelukkig ben ik dat ook. Mocht je het ooit van plan zijn, laat een ballonetje op.” Ik zie dat dus eigenlijk wel zitten. Niet omdat ik nu een treinkenner eerste klas ben, ik ben al blij als ik de treinsteltypes kan benoemen, maar gewoon omdat ik graag met de trein reis en misschien valt er wel een oproep aan de NMBS bij te passen. De bedoeling van de Nederlandse poging is hun opleiding Verkeerskunde wat meer in het licht plaatsen of zoals ze het zelf zeggen:

Bij Verkeerskunde denken mensen vaak alleen aan auto’s en fileproblematiek. Verkeerskunde is echter veel breder, denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer, verkeersveiligheid en de infrastructurele inrichting van nieuwe (stedelijke) gebieden. De opleiding Verkeerskunde van de NHL leidt studenten op tot breder ingenieurs / bachelors. Afgestudeerden hebben verstand van techniek, zoals het ontwerpen van (spoor-) wegen of het bedenken van slimmere dienstregelingen. Ook kennis van gedragswetenschappen behoort tot de competenties van een verkeerskundige; waarom gaan mensen in de file staan, waarom kiezen ze voor de auto in plaats van de fiets en waarom neemt niet iedereen de kortste route?

Als Steven zich afvraagt of het in België mogelijk zou zijn, stel ik mij al meteen de vraag of er 24u/dag een trein is. Ik dacht het niet … ik weet dat de laatste trein tussen Brussel-Centraal en Zuid om 1u25 aankomt (dat is de trein uit A’pen-CAAL) en dat diezelfde om 4u23 terug naar ’t Stad reist, maar tussen 2 en 4 is het toch windstil op de sporen dacht ik (zeker wat de reizigerstreinen betreft). En zo zullen er nog wel een aantal praktische bezwaren zijn. Weet er trouwens iemand of er ooit al een Belgische recordpoging in die aard geweest is ?
Soit, ik zal eens beginnen denken, maar alleen ga ik de klus niet klaren … liefst minstens met 4 om een boompje te kaarten 😉 … want zoals gezegd ik reis graag en zet zo nu en dan graag mijn tanden in iets speciaal. Steven (met zijn eloquente kennis van het spoorwegboekje) is zeker al kandidaat, nog waaghalzen ?

5 Reacties

  1. Als je alle gebruikelijke treinvertragingen erbij telt, zijn die twee nachtelijke uren toch zo ingehaald en kom je meteen aan 24 uur ;-)))

  2. Schrijf mij maar in! 24 uur ononderbroken gaat inderdaad wel moeilijk worden, tenzij we zouden mogen meerijden met bepaalde diensttreinen van de NMBS en dan nog. Tussen 2 en 4 is het inderdaad erg stil op de Ijzeren Weg. Nu ja, sowieso ononderbroken is het nooit, je moet af en toe wel eens overstappen.

  3. In Welkenraedt komt de laatste trein aan om 2u en gaat de eerste reizigerstrein weg om 3.48! Klink wel leuk, zou zoiets in Nederland ook wel willen proberen, een dag lang. Houdt je me op de hoogte aub?

  4. ik heb dit onlangs nog eens uitgedokterd en ik kom op 1 dag op ruim 1600 km. maar dan kom je wel altijd langs de zelfde plaatsen. ik dacht dat dit in nederland zo was dat je geen 2 maal op de zelfde lijn mocht rijden. ik ben van plan om deze zomer het eens uit te proberen.

  5. Bedankt Steven, ik ben er zelf ook al wat mee bezig geweest, en was van plan binnenkort nog eens een mailtje rond te sturen naar de verschillende enthousiastelingen. Ik had gedacht een kleine vergadering te beleggen om in het najaar eens concrete actie te ondernemen. Ik zal uw naam er ook bij plaatsen. Wat je over Nederland zegt klopt inderdaad, ze mogen geen tweemaal dezelfde plaats passeren. In België is het praktisch onmogelijk om bvb. geen tweemaal Brussel of Gent te passeren. Hou me alvast op de hoogte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.