Ichtegem: dorp van de Ronde 2006

Als koersliefhebber kan ik alleen maar toejuichen dat mijn gemeente (jaja Bekegem is een deelgemeente van Ichtegem, of zoals de Eernegemnaars het graag zeggen een gehucht…) na vele en mooie inspanningen terecht verkozen is tot Dorp van de Ronde 2006.

Het bericht op Sport.be:

Op zondag 2 april 2006 is de Ronde van Vlaanderen aan zijn 90ste editie toe. Met start in Brugge en aankomst in Ninove doorkruist Vlaanderens Mooiste tientallen gemeenten en steden. Dit gaat steevast gepaard met heel veel publiek, animo, feestelijkheden en spontane activiteiten op alle plaatsen langs het parcours.

Met de titel ‘Dorp van de Ronde’ zet de organisatie sinds het jaar 2000 een van de passage-gemeenten in de kijker. In 2006 krijgt de West-Vlaamse gemeente Ichtegem de titel toegekend. Met Flandrien Jules Van Hevel, winnaar van de Ronde in 1920, als figuurlijke inspirator.

Bericht in Het Nieuwsblad:

De West-Vlaamse gemeente Ichtegem mag volgend jaar de fel gegeerde titel Dorp van de Ronde dragen. In 2006 zal het voor de zevende keer op rij zijn dat in de marge van de Ronde van Vlaanderen een Rondedorp wordt aangeduid. Anderhalve maand geleden viel die eer nog te beurt aan het Oost-Vlaamse Brakel.
Dorpen, steden of gemeenten die vanuit sportief-historisch oogpunt een bijzondere band hebben met de Ronde van Vlaanderen, kunnen via de titel ‘Dorp van de Ronde’ hun band met Vlaanderens Mooiste extra in de verf zetten.

Ichtegemnaar Jules Van Hevel, winnaar van de Ronde in 1920 en één van de legendarische Flandriens, is de schakel tussen Ichtegem en de Ronde. Maar ook Karel Van Wijnendaele, stichter van de Ronde van Vlaanderen, zal een plaats krijgen in de talrijke initiatieven die ze in en om Ichtegem om poten zullen zetten.

Bericht in Krant van West-Vlaanderen:

ICHTEGEM – De kogel is door de kerk. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen beslisten om Ichtegem in 2006 de felbegeerde titel van “Dorp van de Ronde” te geven. Jules Van Hevel, winnaar in 1920 en vijf keer topvijf, vormt de rechtstreekse link met de Ronde van Vlaanderen, maar Ichtegem had altijd al een groot wielerhart en profileerde zich de jongste jaren als dorp van de flandriens.

Sinds het jaar 2000 duidt de organisatie van de Ronde van Vlaanderen afwisselend een West- en een Oost-Vlaamse gemeente aan als Dorp van de Ronde. De gemeente moet vanuit sportief-historisch oogpunt een bijzondere band hebben met “Vlaanderens Mooiste” en dient in de aanloop naar de Ronde – in 2006 op zondag 2 april – een reeks activiteiten te organiseren om die band in de verf te zetten. De concrete Ichtegemse plannen ontvouwt het gemeentebestuur pas maandag op een persconferentie. Tot dan geldt een zwijgplicht. De organiserende krant Het Nieuwsblad en de VRT-radio maakten de keuze voor Ichtegem echter al donderdagochtend bekend.

Wielergemeente
“De motieven liggen voor de hand”, zo laat de organisatie weten in een persbericht. “Ichtegem heeft een groot wielerhart. Ichtegemnaar en flandrien Jules Van Hevel (1895-1969), winnaar in 1920 en vijf keer topvijf, vormt de directe link met de Ronde van Vlaanderen. Maar er is meer : er is een sterke integratie van sport, cultuur en erfgoed in de gemeente, er is de ex-renner Richard Depoorter die tijdens de Ronde van Zwitserland in 1948 verongelukte, er is de actuele 3-Daagse van West-Vlaanderen, er is het Project ’98, een vereniging die zich uitsluitend met het Ichtegemse wielerverleden inlaat, er is de fietsende fanfare De Zwaluw, er is het monument “Ode aan de Vlaamsche Leeuwen, er is de deelgemeente Eernegem die bekendstaat als kasseileggersgemeente. Ook Karel van Wijnendaele, stichter van de Ronde van Vlaanderen, zal een plaats krijgen in de initiatieven.”

Ichtegem profileerde zich de jongste jaren meer en meer als wielergemeente. In 1998 werd de 50ste verjaardag van het overlijden van Richard Depoorter herdacht met een Na-Tour-criterium en een bezoek aan Wassen, het dorp waar Depoorter verongelukte. In 2000 brachten de Zwitsers een tegenbezoek en werd het wielermonument op de Markt onthuld met een groots flandriensfeest. De laatste twee jaar maakt Ichtegem van de doortocht van de Ronde van Vlaanderen telkens een volksfeest met gratis drank en barbecue, muziek en Vlaamse vlaggen. Vorig jaar diende het gemeentebestuur zijn kandidatuur in voor de titel van Dorp van de Ronde in 2006. Met succes, zo blijkt nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.