Cercle verslaat Beerschot met 1-2: Yagan verzekert in de slotminuut de overwinning

Cercle had een licht verfrissend windje meegebracht van de zee. Iets wat de spelers goed konden gebruiken na de loden hitte van de voorbije week. Coach Euvrard deed voor onze eerste wedstrijd in de Croky Cup beroep op het zelfde elftal dat vorig weekend met succes Tubeke met 4-1 naar huis stuurde. Met Beerschot-Wilrijk had Cercle een ploeg tegenover zich die revanche wou nemen voor de uitschakeling in Play-Off 3 van 2013.

De wedstrijd ging aan beide zijden ambitieus van start. De groen-zwarte verdediging werkte een snelle aanval van Beerschot-Wilrijk iets te haastig weg zodat de bal bij Marlon Pereira belandde. Lentz slaagde er in het schot vanuit een scherpe hoek onschadelijk te maken. Een verdedigende fout aan de overkant van het veld leverde wel een doelpunt op. Diezelfde Pereira speelde de bal te slordig terug naar Clepkens en rolde zo voor Kis de rode loper uit naar de openingsgoal van de avond. 0-1 na vijf minuten, een ideaal wedstrijdbegin voor Cercle.

Na de snelle eerste wedstrijdminuten zakte het tempo weg uit de wedstrijd. Paars-wit had aanvallende intenties, maar kon Lentz amper bedreigen. Groen-zwart kon aan de overzijde niet profiteren van de ontstane ruimte. Een botsing tussen Lentz en Coussement in een poging een paars-witte voorzet te ontzetten was nog het spannendste moment in het eerste halfuur. Gelukkig konden beide spelers na de nodige verzorging de wedstrijd verder zetten.

In de slotminuten van de eerste helft werd het alsnog heet voor het doel van Lentz. In een flipperkast binnen de zestien was niemand van Beerschot scherp genoeg om de bal over de doellijn te trappen. Hét signaal voor Cercle om aan de overzijde nog een poging te wagen. Maertens slaagde er in Haroun vrij voor de keeper plaatsen. Met een schitterende handreflex kon Clepkens een gemaakt doelpunt verhinderen. Ook de rebound van Maertens ontzette de Beerschotse goalie uitstekend. Op slag van rust kwam de thuisploeg nog tweemaal gevaarlijk opzetten. Eerst liep Losada gevaarlijk in op een voorzet van Placca, waarbij Bourdin gepast tussen kwam. Meteen daarna kon Messoudi net buiten de zestien uithalen, maar een uitstekende Lentz klemde het schot.

Beerschot kwam het felst uit de kleedmaker. Hun aanvalsspel leverde in de vijftigste minuut een uitstekende kans op. Lentz kon met zijn vingertippen het strakke schot van Placca maar net naast de verste doelpaal deviëren. Het was slechts uitstel van executie. Losada kopte een knappe voorzet van Mo Messoudi over Lentz in doel en bracht zo Beerschot-Wilrijk zeker niet onverdiend op gelijke hoogte. De thuisploeg ging door op dat elan, maar kon Lentz nooit echt verontrusten. Vaak had de Argentijn Hernan Losada hierin een bepalende voet in het aanvalsspel van de Kielse ratten. Nadat zijn dribbel doorheen de Cercle verdediging op de hakken van Lentz strandde, poogde hij samen met Kenny Thompson Beerschot-Wilrijk op voorsprong te zetten. Lentz slaagde er telkens in zijn doel schoon te houden. Voor Cercle konden we enkel een aantal pogingen van Yagan en een verraderlijk schot van Naudts noteren.

Het bleef dus spannend tot in de slotminuten. Scheidsrechter Boterberg zag in tegenstelling tot het Beerschot-publiek geen handsbal van Fabris in de grote rechthoek, maar floot tot grote furie van het Kiel aan de overzijde wel voor een hands van De Jonghe. De daaruit volgende vrije trap van Vanbelle werd in eerste instantie weggekopt in de zestien, maar viel voor de voeten van Yvan Yagan. In één tijd nam hij de bal op de slof en schoot Cercle naar de volgende ronde in de Croky Cup.