Cercle verliest thuis met 0-2: Groen-Zwart moet Lierse opnieuw naast zich dulden in de strijd om het behoud

Op de laatste vrijdagavond van de Paasvakantie stond de derde wedstrijd van Play-off 3 op het programma en daarin had Cercle dé kans om de tegenstander uit Lier op zes punten te zetten. Helaas kon Cercle de wedstrijd niet winnend afsluiten en komt Lierse opnieuw op gelijke hoogte in de strijd om het behoud.

Dennis van Wijk hield grotendeels vast aan de opstelling van de uitwedstrijd tegen Lierse met onder meer Hans Cornelis centraal in de verdediging. Enkel Maarten Martens verhuisde naar de bank ten voordele van Stephen Buyl die na een schorsing zijn plaats op de flank opnieuw innam. Lierse-trainer Guillou bracht Zizou en Helal in de ploeg. Voor Mohammed Helal betekende deze match zijn debuut in de hoogste divisie.

De eerste echte kans van de wedstrijd kon op het conto van de bezoekers geschreven worden. Velikonja probeerde vanuit een scherpe hoek, maar Werner was bij de pinken. Cercle, die vanavond in de mooie groen-witte uitrusting aantrad, probeerde in het eerste kwartier vooral combinerend tot kansen te komen, maar behalve een geblokt schot van Buyl viel er weinig te noteren.

Op het kwartier ontstond er opschudding op en naast het veld toen scheidsrechter Luc Wouters Lierse een penalty leek toe te kennen voor een fout op de rand van de zestien. Na enig overleg met zijn assistenten legde Wouters de bal alsnog buiten de zestien. Een gevaarlijke vrije trappositie die de Pallieters optimaal benutten. Veliknoja trapte de bal strak over de muur naar de verste hoek voorbij een aan de grond genagelde Werner.

Cercle was op achtervolgen aangewezen. Een antwoord kwam er helaas niet meteen. Groen-Zwart probeerde via de combinatie een aanval op te zetten, maar het was vooral Lierse dat kwam dreigen. Zo draaide Velikonja zich deskundig rond de verdediging en plaatste de bal in de korte hoek. Werner lag er gelukkig nog goed tussen. Behalve aanvallen gingen de spelers van Lierse, tot frustratie van de Cercle-aanhang, er graag bij liggen. Dat was niet het geval toen Kabananga na een mislukte aanval op het scheenbeen van Mosjov ging staan. De daarop volgende gele kaart voor Junior was dan ook terecht. Verdediger Mosjov moest noodgedwongen naar de kant, in zijn plaats kwam Pierre-Yves Ngawa.

Cercle kwam tot kort voor de rust niet veel verder dan slechte passes en mislukte voorzetten, maar in de laatste minuten kwamen de troepen van van Wijk nog een aantal keer dicht bij de aansluitingstreffer. Zo zette Van Roose de bal goed voor tot bij Kabananga, wiens kopbal recht op de borst Bajkovic terecht kwam. Buyl was er niet snel genoeg bij om de bal alsnog tegen de netten te krijgen. Een paar tellen later bracht Dewaele Kabananga opnieuw in schietpositie, maar zijn bal ging over de kooi van Bajkovic. Cercle had in de laatste minuten nog een paar aanvullende impulsen in huis. Zo kon Haroun van op links aanleggen, maar zijn bal mistte net de verste kruising.

De eerste poging na de rust kwam van de voet van de bedrijvige Kasmi. Zijn afstandsschot kon Werner echter niet verrassen. Ook Cercle kwam snel in de tweede helft dicht bij het doel van de tegenstander. Een verre inworp van Cornelis werd doorgekopt, maar de Lierse verdediging kon de bal net voor het hoofd van Kabananga ontzetten. Net daarvoor kon D’Haene van op links voorzetten naar Haroun die zijn hoofd niet goed tegen de bal kon zetten.

Van Wijk zag weinig beterschap in het spel van Groen-Zwart en bracht met Albian Muzaqi een verse aanvallende kracht. Karel Van Roose mocht gaan rusten. Ook Lierse voerde een wissel door. Zizou mocht de bank opzoeken, terwijl Tahiri zijn plaats op het veld innam. Hij toonde zich meteen wanneer hij de bal nipt voorlangs schoot. Cercle kreeg opnieuw een kans op een stilstaande fase, maar de vrije trap van Cornelis werd weggewerkt door Bensebaini. Met de inbreng van Maarten Martens hoopte Van Wijk nog meer lijn in het spel te brengen. Kort na die wissel, waarbij Bourdin naar de kant ging, kon Dussenne nog eens uithalen. Bajkovic ging goed plat.

Cercle stak zijn neus steeds nadrukkelijker aan het venster. Eerst belandde een voorzet van D’Haene onverwacht op de lat. Daarna belandde een inworp van Cornelis bij Kabananga. Zijn trap suisde echter hoog over doel. Het was duidelijk niet de avond van onze Congolese spits, want iets later stuurde Martens Kabananga slim diep. De Lierse goalie kwam goed uit zijn doel en werkte de het schot van Kabananga in hoekschop. Het spel van Cercle vertoonde geen beterschap, maar er waren wel kansen. Een schot van Muzaqi werd in corner gewerkt, waarop Haroun vervolgens niet genoeg kracht tegen de bal kon zetten om te scoren.

Op tien minuten van het einde gebruikten beide trainers hun laatste wissels op. Dennes De Kegel verving Mathieu Maertens, terwijl bij Lierse Hassan en Helal van plaats wisselen. Tussen de aanvallende impulsen van Cercle was het ook opletten voor de dreigende tegenprikken van Lierse. Nadat Cornelis Tahiri onderuit haalde, mocht Hafez een vrije trap nemen. Zijn uitstekende trap waaide buiten het bereik van Werner in de verste hoek van het doel.

Met 0-2 op het bord en nog vijf minuten op de klok leek de wedstrijd gespeeld. Toch kwam Cercle nog twee keer bij een doelpunt. Een eerste keer stootten zowel Muzaqi en Bajkovic op een zeer aanwezige Bajkovic. Iets later werd een kopbal van Dussenne op de lijn gekeerd. Al bleek uit de tv-herhalingen en de foto’s dat de bal duidelijk over de lijn was. Veel verschil had het niet meer gemaakt en moet Cercle volgende week winnen op het Lisp om het laken van Play-off 3 naar zich toe te trekken.