To boldly go…

Zo,  we zijn vertrokken. Het 23-Archiefdingen traject, zoals het werd uitgedacht door Archief 2.0, ging een jaar geleden van start op het BHIC en heeft ondertussen in Nederland al meer dan vaste voet aan de grond gekregen (lijstje). Bij mijn weten heeft er in Vlaanderen nog geen archief de stap gezet om via dit leertraject de mogelijkheden (lees: de noodzakelijkheid) van web 2.0 voor archieven te ontdekken. Toch zijn er al Vlamingen die hun certificaat behaald hebben, maar die werken dan ook allemaal in Nederland. Andere individuele Vlaamse deelnemers zijn er misschien ook, maar die hebben zich dan toch niet kenbaar gemaakt. Ben ik dan de eerste in België werkzame Vlaming die op zoek gaat naar 23 archiefdingen?  To boldly go where no Flemish archivist has gone before? Bwoah, zelfs als het zo is, dan ben ik het als 2.0’er toch aan mijn stand verplicht. Anderzijds kan je ook moeilijk iets gaan verdedigen bij een kritisch archivarissenpubliek als je het zelf niet van A tot Z, of beter van 1 tot 23, doorworsteld hebt. Daarom, vanaf nu en waarschijnlijk 12 weken lang doet TC van 23AD!

5 Reacties

 1. Dag Tom, meer dan welkom bij 23AD! Wat je zegt, de lijst van Nederlandse archieven is al fors en we’re still counting! Mooi dat jij nu ook je nek uitsteekt. Ik hoop dat je in het Vlaamse land de 23 Archiefdingen ook kan laten landen, net zoals met de 23 Dingen voor de bibliotheken is gebeurd.

  Groet,
  Rob

 2. Succes, Vlaamse vriend! Ik ga je volgen! 🙂

  En hopelijk doet goed voorbeeld nóg meer volgen… dus dat veel van je landgenoten zich ook ‘aan de dingen’ gaan wagen.

  (In Nederland was het trouwens het Nationaal Archief dat als allereerste aftrapte.)

  @Rob: Werk jij dat lijstje van deelnemende diensten steeds bij? Want jij hebt altijd de actuale info natuurlijk. (Ik wil het ook wel doen, als ik van jou maar seintjes krijg.)

 3. Hey Tom, ben trots op je! Veel succes- je zit in mijn RSS in ieder geval. En ik gok zomaar dat de 23-archiefdingen niet zo heel veel geheimen voor je zullen hebben… maar je weet nooit. 😉

 4. @Rob: Dat is uiteindelijk de bedoeling… en de geesten zijn zelfs aan het rijpen. Maar ik ben van mening dat ik moeilijk 23AD kan prediken voor de Vlaamse archiefparochie als ik het zelf niet doorlopen heb. Ervaring doet, in mijn geval, ook heel wat makkelijker praten. En idd heel mooi wat Eva Simon, Bibnet en co al hebben kunnen realiseren met 23 dingen voor bibliotheken.
  @Chris: Laat ons hopen… en mijn excuses voor de fout inzake wie het eerst was ;-). Macht der gewoonte met zo’n pilootarchief als het BHIC ;-).
  @Petra: Je bent nooit te ervaren om bij te leren. Veel dingen ken ik misschien wel, maar soms kan het geen kwaad om het allemaal eens opnieuw te bekijken. 🙂

 5. Ik ga je ook volgen! Veel succes met de 23 dingen. Er zit vast wat nieuws bij, ook bij de dingen die je dacht te kennen. Voor mij werkte het in elk geval wel zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.