Algemeen rookverbod? Neen!

CD&V-N-VA komt met een wetsvoorstel op de proppen om in de horeca een algemeen rookverbod in te voeren. Nu geldt dat verbod alleen tot restaurants. Dat leidt tot onduidelijkheid, vindt CD&V-N-VA. Ook op de werkvloer zou niet meer gerookt mogen worden. (Bron: Het Nieuwsblad, link)

Tijd voor een reactie uit de onderbuik:

Ja het bestaat, een fervent niet-roker als ik, die tegen een algemeen rookverbod is. Dat roken verboden is in restaurants is inderdaad een verademing, want niets dat de smaak van eten zo verstoort als rook en daar zijn ook de meeste rokers het mee eens. Na het eten, dat is iets anders, maar daarvoor gaan ze graag van tafel. Trouwens met restaurant bedoel ik alle eetgelegenheden. Ik heb het zelf de “bord en bestek”-grens gedoopt, van zodra er een individueel bord en/of bestek aan te past komt, opteer ik voor het rookverbod. Dus ook als er gewoon een spaghetti geserveerd wordt. Rookverbod op de werkvloer is ook essentieel, vanuit de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de gezondheid van zijn werknemers. Een rookverbod in publieke faciliteiten als parochiezalen, culturele centra, jeugdhuizen, kantines van sporthallen e.d.m. vind ik logisch. Net omdat die plaatsen publiek domein zijn ergo door de overheid gesubsidieerd worden en deze eveneens een verantwoordelijkheid heeft in het promoten van de gezondheid van zijn burgers. Maar een algemeen rookverbod in de horeca… en dus ook in café’s waar enkel drank geschonken wordt en porties gemengd, chips en chocla geserveerd wordt als eten (wanneer het dus onder de “bord en bestek”-grens blijft)… dat gaat voor mij veel te ver. Wat is een bruin café zonder een rookwalm van verse gerolde Tigra’s en een whiskybar zonder de rook van een geurende sigaar. Dat zijn net smaakversterkers. Ik mag me de dag niet voorstellen dat er in de Fak (mijn Leuvens stamcafé) of de Backdoor (één van mijn favoriete Gentse café’s) geen rookwalm hangt. Laat café’s zelf de keus of ze hun café rookvrij willen maken of niet. Dat is toch redelijk. Onredelijker zou het zijn als een roker enkel nog maar mag roken in zijn eigen huiskamer… en dan nog, want dan zullen er nog regel(tsj/n)even zijn die dat willen verbieden omdat het schadelijk is voor de kinderen. Trouwens, die argumenten van de jeugdhuiskoepel vind ik ook maar niets. Ik heb zelf tot voor kort in het bestuur van een jeugdhuis gezeten. Oneerlijke concurrentie my ass. Ten eerste krijgen ze subsidies van de lokale overheden voor hun werking (goede zaak natuurlijk). Ten tweede hebben ze toch schitterende verkoopsargumenten als stukken goedkoper bier (en andere dranken) en een heel eigen sfeer die je in geen een ander café terugvind. Ten derde heb ik in ons jeugdhuis sinds het rookverbod niet meteen een daling gezien qua bezoekers, au contraire.
Net zo voor sportkantines en culturele instellingen. Dus…

NEEN van mijnentwege aan dat voorstel dus :-).

PS: wat de verantwoordelijkheid van werkgevers in café’s betreft zou ik uitdrukkelijk in de wet stipuleren dat zij daarbuiten vallen.

3 Reacties

 1. Wat is een bruin café zonder een rookwalm van verse gerolde Tigra’s en een whiskybar zonder de rook van een geurende sigaar. Dat zijn net smaakversterkers.

  Een bruin café zonder rook zou pas zalig zijn. Als ik in het Waterhuis binnenkom, val ik al bijna omver van de stank en benepen sfeer zonder zuurstof. Je ruikt niet eens de geur van een verse schuimende duvel. Smaakversterkers zou ik het dus allesbehalve noemen.

  Laat café’s zelf de keus of ze hun café rookvrij willen maken of niet. Dat is toch redelijk.

  Laat dan de voedselproducenten vrij om dioxines in hun kiekens te mengen, als het er maar in ’t groot op staat… Iedereen vrijheid blijheid om naar plaatsen te gaan waar dergelijke kiekens geserveerd worden, misschien smaken ze zelfs dat ietsje beter.

  Het lijkt me ook maar logisch om producten waarvan er in koeien van letters op staat dat ze ernstige schade berokkenen, gewoonweg niet meer in de rekken komen te liggen. Maar zo ver kunnen we het helaas niet drijven wegens de grote maatschappelijke aanvaardheid. Hoewel, in bepaalde landen (zoals Finland) mogen ze niet in de rekken liggen en is er geen reclame, maar moet je ernaar vragen aan de kerel achter de toonbank.

  Een grens zou kunnen zijn dat ge met uw eigen lichaam doet wat ge wilt, maar dat ge tenminste het respect hebt om dat van een ander niet naar de haaien te helpen.

  Een grote steun aan dat voorstel van mijn kant dus 🙂 Zoals ik ook al meermaals op mijn blog gezet heb, oa vandaag nog.

 2. Ik voorspel de verschijning van “rooksalons” na de intrede van het verbod. “Drankgelegenheden” die zich in de schemerzone van de wetgeving bevinden. Vergelijkbaar met speak-easies in de tijd van de drooglegging, maar dan een lichte variant ervan.

  Persoonlijk kan het algemeen rookverbod geen zeikmoer schelen, maar het verbieden van zaken is niet altijd de oplossing.

  Vuurtje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.