Hoera voor Yves!?

Niet omwille van zijn schitterende prestatie tijdens de formatie. Zo’n bejubeling van Leterme zoals door zijn partijgenoten deze week is toch wel iets over-the-top. Nee, hoera voor Leterme dat hij zegt wat iedere Vlaamse en verstandige Waalse politicus denkt of in de wandelgangen fluistert: de RTBF is op hol geslagen, heeft blijkbaar een eigen politieke agenda en doet, jawel, bijtijds denken aan Radio Milles Collines. Natuurlijk is die laatste vergelijking met een korreltje zout te nemen en door Yves zelf waarschijnlijk half-humoristisch bedoeld. Maar iedereen die een beetje rationeel naar de uitzendingen op RTBF kijkt, kan niet anders dan ermee instemmen. De manier waarop daar Vlaamse politici en bij uitbreiding Vlamingen in het algemeen geportreteerd worden, moet niet onder doen voor een reportage over moslims op de RTVB (Radio- en Televisie Vlaams Belang), mocht zoiets al bestaan. Mensen die uit drang voor politieke correctheid, zoals de Groenen blijkbaar, de zin hebben om Yves om excuses te vragen, moeten dan dringend eens een weekend naar de RTBF kijken. Als ze nog niet genoeg degouteerd zijn door het taalgebruik en de geengageerde journalistiek, moeten ze de term “Flamand” maar eens vervangen door pakweg “Palestijn”. Eens zien hoe lang het duurt voor ze hun vriendjes bij de PLO komen vragen voor training en vorming ;)… Als ze zelfs al op de VRT bij iedere vermelding van de RTBF al een verholen sneer naar hun propagandajournalistiek geven, cfr. Ivan Devadder’s vrij genuanceerde commentaar op de formatiereportage van de RTBF in TerZake.
Enfin, de RTBF is trouwens niet alleen. Als Leterme de RTBF mag vergelijken met Radio Milles Collines, dan mag ik vinden dat de Völkischer Beoachter, Kampforgan der nationalsozialistischen Bewegung Großdeutschlands, een waardige opvolger heeft gevonden in Le Soir, Journal Militante de la Mouvement Unitaire pour une Belgique Francophone.

9 Reacties

 1. Ik ga akkoord met de visie van Groen!

  De RTBF geeft dan wel een gekleurde versie van het nieuws, dat doen ook de Vlaamse media. Zolang journalisten mensen zijn met meningen zul je over hetzelfde nieuws verschillende versies hebben. Ik heb RTBF echter nog niet horen oproepen tot geweld. Het kan natuurlijk dat ik dat gemist heb.

  De vergelijking met Rwanda gaat volledig de mist in. Leterme ontpopt zich niet tot een man van het goed bestuur en de dialoog, maar tot de man van het eeuwige conflict. Ik schaam me dat ik ooit voor hem heb gestemd.

 2. Dag Bert, en even een tegenreactie in alle respect voor uw mening… want als er nu iets is wat ik sinds Leuven mis is het wel die discussies.

  Ik vind echt wel dat er serieus verschil zit in de nieuwskleuring in de geachte kwaliteitsmedia in Vlaanderen en Wallonië (geen kwaad woord over de RTL trouwens, ik richt mij enkel op RTBF en Le Soir). Want ik heb het toch moeilijk wanneer zelfs maar de vraag om een vertegenwoordiger van het Vlaams Gewest in het bestuur van de NMBS te krijgen, gaat afspiegelen als een eerste stap naar de Vlaamse onafhankelijkheid. Dan is, om even boutadisch te gaan, een Arabier die vlieglessen volgt de eerste stap naar een nieuwe 11 september. Even belachelijk en stigmatiserend, want in weerwil van alle Belgicistische zwartmakerij en hoop van radicale flaminganten is Vlaanderen nog lang niet separatistisch gezind. Ik ben nog altijd de overtuiging toegedaan dat dit niet hoger gaat dan een 15-tal procent van de Nederlandstalige bevolking van België. Maar door de RTBF wordt zowat iedere Vlaamse politicus die nog maar het woord staatshervorming in de mond neemt, verkocht als separatist. Het klinkt misschien al te gemakzuchtig, maar de media zijn door hun polarisering (in noord en zuid, jawel) mede verantwoordelijk voor de lange formatie. Het is een wisselwerking tussen media, politici en achterban die elkaar verder omhoog jagen in een spiraal van hysterie. Zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant. Ik ben, en dat weet iedereen die hier komt (denk ik), een gematigd flamingant. Ik verafschuw extremen en ik mis tegenwoordig echt wel iets als een rationeel en gematigd flamingatisch discours. Misschien Frank Vandenbroucke al ging die toch wel eventjes uit de bocht toen hij het over BDW had.
  Enfin, ik wijk af. Natuurlijk roept de RTBF niet op tot geweld en gaat in die zin de vergelijking met Rwanda volledig de mist in. Maar we moeten die vergelijking ook niet meer opblazen dan wat het is. Kijk, hoe ontstaat zo’n uitdrukking. Politici zijn boos op de stigmatiserende reportage in Questions à la Une, en dat is echt wel terecht. Ze gaan onder elkaar wat aan het discussiëren en één of andere slimmerik maakt de boutadische vergelijking met Radio Milles Collines. Daarbij inderdaad iedere historische correctheid in de wind slaand, maar het pakt aan. Leterme, inderdaad niet begiftigd met enig historisch inzicht, vond het een goede mop en laat het vallen tijdens een interview met HBVL. De zin wordt meteen uit z’n context gerukt, uitvergroot en dan zijn we weer zover. Had Leterme er nu inderdaad dieper op ingegaan, dan had ik hem evenzeer veroordeeld.

  Conclusie: de vergelijking is historisch zeer ongelukkig en het was, hoop ik, Letermes bedoeling niet om de Rwandese genocide te banaliseren. Hij vond het eerder een schone boutade. Dat hij daarmee nog wel eens bewijst dat hij eerder een zakenkabinet kan leiden dan een charismatische politicus zijn die aan het hoofd kan staan van land, daar kom ik volledig in. Maar ik heb dan ook nooit geloofd in Leterme als premier, ergo er niet op gestemd. Ik zou veel liever iemand als De Gucht het land zien besturen. Kan vreemd klinken uit mijn mond, maar ik heb soms nog wel aparte sympathiëen.

 3. Hier kan ik me wel bij aansluiten. Ik zie meerdere oorzaken voor het niet hebben van een regering:
  1. Leterme is niet de man die ons goed bestuur zal bezorgen: veel liever Van Rompuy: die doet geen onnozele uitspraken
  2. De Wever maakt gelijkaardige fouten: ongelukkige uitspraken op ongelukkige momenten
  3. Milquet had niet de intentie om mee te werken (terecht: cdH hoort niet thuis bij deze regering), maar had dan van meet af aan moeten zeggen: ik doe niet mee met jullie. Toch blijf ik veel sympathie hebben voor cdH
  4. RTBF bericht niet zoals het moet: volledig akkoord. Hun onafhankelijkheidsdocumentaire was er ver over bijvoorbeeld. En hun hetze tov Leterme is niet normaal meer.
  En ja: ook ik vind De Gucht één van de wijste politici van het land. Ik ben niet liberaal, maar hij scoort bij iedereen goede punten.

 4. @Bert: Voila, enige nuance van mijnentwege was inderdaad wel nodig. De eerste tekst was een beetje in het vuur van het moment geschreven. Verder ben ik volledig akkoord met je 4 punten. Ik heb trouwens sympathie voor iedere politicus die ernstig, beargumenteerd en genuanceerd aan politiek doet en die vind je gelukkig in iedere democratische partij terug.
  @Steven: Bedankt, maar veel verder dan zo nu en dan hier of voor ADVN-Mededelingen eens een stukje te plegen gaat het niet gaan. Spoorvreter.be mag er trouwens ook nog altijd blijven zijn. Sinds Herman Welter geen bijdrage meer levert in de Metro ben jij zowat mijn kritische bron voor het openbaar vervoer :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.