Trainspotting was a dream

Man man man … kan men zich nog slechter voelen na een film … mhja misschien heb ik mijn nog miserabeler gevoeld na Das Experiment toen ik stond te trillen op mijn benen, maar deze keer was het er toch niet ver naast. Requiem for a dream beste mensen, that’s what i’m talking about.
Nadat de prent mij al meermaals werd aangeraden door filmvriend en -kenner DeeDeeWee en het reeds enkele weken prijken van de DVD in mijn collectie besloot ik hem vanavond toch eens voor mijn ogen te laten rollen.
Snel werd mij duidelijk dat het een dopefilm was, een film over drugs en junkies met andere woorden. Een referentie in dat genre is Danny Boyle’s Trainspotting, maar in vergelijking met Requiem for a Dream is de film met Renton, Spud en Sick Boy een lachtertje. Waar Trainspotting enkel maar toonde wat voor losers junkies eigenlijk zijn en voor de rest stoned zijn nog best wel ‘cool’ maakte (dat was toch mijn eerste indruk als toen 16-jarige) duwt Aronofsky u met uw neus recht in de shit. De paranoia, de hallucinaties, de wanhoop, de irrationaliteit, het compleet verliezen van alle besef … Totnogtoe vond ik de muurbeesten uit The Lost Weekend (1945) van Billy Wilder de best weergegeven, lees meest geflipte, verslavingshallucinatie, maar de frigo- en andere hallucinaties van Sara Goldfarb benaderen die van Don Birnam beangstigend genoeg.
Ik denk niet dat ik die prent ooit thuis zal tonen, want als je al ziek wordt van Trainspotting dan zul je van Requiem for a Dream een week niet goed slapen. Kortom het is de beste verfilming van een drugverslaving en hoe er aan ten onder gaan sinds de alcoholverslaving in The lost weekend (die ik voor de ge├»nteresseerden ook op DVD liggen heb). Vooral de herhalende sequenties van de kickmomenten (de zapper, de pillen en de andere shit) zijn geniaal in beeld gebracht en goede vondsten. Volgens kenners is het overigens cinematografisch werk in de geeigende stijl van Aronofsky, maar tot mijn spijt heb ik zijn ander meesterwerk “Pi” nog niet kunnen aanschouwen.
Ik ga mijn bespreking van deze keer kort houden … misschien moet ik de film nog eens helemaal laten bezinken. Hij is in ieder geval goed en verdient zijn top 50 plaats in de IMDB-ranking en krijgt van mijn dan eveneens een welverdiende 8,5/10

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.