Stad der zonden

Vergeet alle slechte stripverfilmingen als daar zijn Spiderman, Hulk, X-men, Hellboy en Catwoman … Sin City is een stripverfilming die ze allemaal mooi aan de kant schuift, want this is how it should be done … je bekijkt hem zoals je een strip zou lezen (en wordt dus ook zo in beeld gebracht).

Een mooie realisatie van het regisseurstrio: Rodriguez (opmerkelijke verbetering van zijn stijl tgo El Mariachi en Once upon a time in Mexico), Frank Miller (de bedenker en tekenaar van de strip) en guest-director Tarantino. QT’s invloed is zeer voelbaar in deze film, de verschillende verhaallijnen die op een bepaald punt dan toch weer bij elkaar aansluiten doen denken aan Pulp Fiction. Ook de kunstige visualisering van geweld is toch wel een eigenschap die erg aan QT refereert, want Rodriguez bracht ook wel geweld in beeld, maar hij maakte er geen kunstbeeld van. Het moet wel gezegd dat deze film veel van zijn kracht zou verliezen moest er geen greenscreen aan te pas zijn gekomen, maar dit is dan wel één van de eerst digitale films waar het mij niet opvalt dat de acteurs voor een blue/greenscreen staan. Wie de trailer al gezien heeft, weet al dat de film volledig in het zwart/wit gegoten is (op een manier die al in Sky Captain gehanteerd werd), behalve dan bepaalde kleuraccenten die gelegd worden. Een rood kleed, goud haar, een gouden oog, … De contrasten die in zwart/wit geschapen worden maken alles natuurlijk veel sterker (de rol van Elijah Wood zou maar half zo creepy zijn als het in kleur gefilmd werd). En had ik al benadrukt dat alles eigenlijk één grote strip is, een strip met een donkere sfeer, gitzwarte humor (de scéne wanneer één een pijl door zijn lichaam krijgt, is dan weer hilarisch) en een overload aan tits, butts, blood and everlasting violence. Alles, van de bewegingen van de acteurs, tot de dialogen en de narrative voice-overs.
Eigenlijk was ik bijna vergeten nog een woordje te wijden aan de acteurs, maar als je eens de lijst bekijkt valt er weinig te zeggen. Een goudzak aan namen: Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Nick Stahl, Elijah Wood, Benicio Del Toro en Michael Clarke Duncan, en ze presteren allemaal zoals van hen verwacht wordt, no more no less.
A must-see voor stripliefhebbers, QT en Rodriguez-fans, en zovelen meer. Vooral niet bestemd voor mensen die geen gevoel hebben voor zwarte humor, niet tegen tits, gutts en violence kunnen, kortom niet voor sissy’s en andere gevoelige zielen. 8,5/10 … That’s one fine coat you’re wearing.

3 Reacties

  1. TC, eventjes wat verduidelijken over ‘stripverfilmingen’… Met X-Men valt niet te spotten! Naast Batman en Sin City is dit de enige stripverfilming die op wat trekt!

    Ik heb gesproken…

  2. Nog iets… El Mariachi is bere goed, temeer daar hij gemaakt werd met slechts 30.000 dollar! Het betekende het begin van Rodriguez’ carrière…

  3. Aha Vermeister…
    ‘X-Men’, vooral de tweede dan, valt idd best wel te smaken. Waarom zou ik er anders naar gaan kijken en mag de drie ook voor mijn part nog komen. Ik weet niet in hoeverre je de comics van X-Men al gelezen hebt, maar dan kun je toch niet ontkennen dat de films te zeer afwijken van de strips om nog van een echte stripverfilming te kunnen spreken. Dus als film ‘an sich’ valt hij nog te smaken, maar als stripverfilming iets minder. Mor kom, ik geef mijn fout toe, het was dom van me X-men in dezelfde rij te plaatsen als Catwoman, Hellboy en andere latex-gepakten.
    En over El Mariachi, bere goed idd, wat je zegt is zeer terecht, ik ga dan ook het tegendeel niet beweren… alleen zeggen dat SC gewoon nog beter is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.