We komen aan in …

O ironie … deze ochtend stond er in de Metro bij NMBS-reisinfo een hele uitleg over de digitale reisinfo. Voor de treinreizigers die nu en dan eens in de recentere treinen sporen (I11, MS96 en M6) zijn de infoborden boven de coupédeuren een bekend fenomeen. Berichten als ‘De volgende halte is…’, ‘Opgelet deze trein wordt gesplitst…’, ‘Geldig vervoersbewijs ? ja zeker ! Zoniet …’ en ‘We komen aan te …’. Vooral deze laatste kan soms voor grappige toestanden zorgen. Ik laat even de NMBS aan het woord over de werking:

Digitale reizigersinformatie

In steeds meer reizigerstreinen duiken elektronische informatiepanelen op. De informatie die er tijdens de rit op verschijnt, vervolledigt de gesproken mededelingen van de treinbegeleiding.
De nieuwe treinen van de NMBS zijn uitgerust met een informaticasysteem waarmee boodschappen aan de klanten kunnen worden gegeven. Op digitale schermpjes aan de binnen- en buitenkant van de rijtuigen verschijnen de bestemmingen en de voorziene haltes op het parcours van de trein. Dit is het geval voor de moderne I11-, en MS96-rijtuigen en de M6 dubbeldeksrijtuigen.
De dieselrijtuigen MW41 hebben alleen schermen aan de buitenkant, met de bestemming van de trein erop.
Hoe werkt het?
Bij de I11en M6 is in elk rijtuig een computer met een elektronisch systeem geïnstalleerd.
Bij de MS96 is dat één installatie per stel, dus om de drie rijtuigen.
Bij het vertrek van de trein voert de treinbegeleider de gegevens over de rit in. Elk treintraject krijgt een nummer toegekend dat geldig blijft tot wanneer de dienstregeling gewijzigd wordt. Op dat ogenblik moeten de computers van bijna 500 rijtuigen en stellen opnieuw worden geprogrammeerd. Dat kost een kleine ploeg van tien personen een hele nacht werk om over het hele net in de meeste rijtuigen de aanpassingen uit te voeren. In de week erop blijven er natuurlijk nog enkele over. Er gaat een nauwgezette planning aan vooraf om uiteindelijk alle rijtuigen terug te vinden.” In de meeste gevallen geeft het digitale informatiesysteem de reizigers inlichtingen zoals de bestemming van de trein, de geplande haltes, punctuele boodschappen over de dienstregeling of tijdelijke wijzigingen in het treinverkeer…
Bovendien kunnen de treinbegeleiders de informatie aanpassen aan de omstandigheden (incidenten, ongevallen, vrije plaatsen…).
Het systeem houdt rekening met de rittijd tussen de geplande haltes, de afstand tussen de haltes en het commando voor het openen en sluiten van de deuren.
De parameters ‘afstand’ en ‘tijd’ werken volgens hetzelfde principe en vullen elkaar aan. Wanneer de drie parameters – afstand, tijd en commando voor de deuren – vervuld zijn, melden de informatieschermen: “We komen aan te…” Als de trein zijn normale parcours volgt, in de geplande stations stopt en er een opening en sluiting van de deuren is geweest, is het dus niet mogelijk dat er een verkeerd station wordt aangekondigd. De drie parameters zijn noodzakelijk om de juiste informatie te verstrekken.

Allé, hoe komt het dan dat ik een tweetal weken geleden op het bord zag staan wij komen aan te Hasselt terwijl ik net de trein genomen had vanuit Antwerpen-Centraal richting Gent-Oostende. En hoe vaak kom ik al niet aan in Brugge als ik in Gent nog maar de Ringvaart over ben … Ook deze morgen was het weer zo, treffende ironie… Toen ik als kritische geest deze morgen na het lezen van het artikel even opkeek naar het digitale infobord zag ik daar mooi staan ‘Wij komen aan in Antwerpen-Berchem’ en dat terwijl we nog maar net uit het station van Sint-Niklaas vertrokken waren. Bij mijn weten hebben we niet omgereden, zou nogal straf zijn op de lijn Gent-Antwerpen (dat zou anders aan Brussel of Mechelen rond moeten zijn), waren we telkens overal mooi op tijd en zijn de buitendeuren van onze coupé toch steeds open en gesloten geweest. Dus wat is dan de reden, een informatica-fout ? hoogstwaarschijnlijk. Persoonlijk heb ik daar geen last van hoor, integendeel … ik kon deze morgen amper mijn sarcastische grijns onderdrukken toen een bejaard koppeltje, die bij het opstappen -zoals we van hun soortgenoten gewoon zijn- ruwweg hadden voorgestoken, bij de info recht ging staan in het gangetje bij de buitendeuren om toch maar als eerste buiten te zijn. De eerste waren ze zeker, muhahahaha 🙂

4 Reacties

  1. Muhahaha, zeg dat wel, ocharme. Ach ja, het duurt meestal wel even vooraleer nieuwe technologie ergens op punt staat. Ik ben in ieder geval blij, dat werd tijd. Voor de ouderen en de blinden zouden de verbale aankondigingen wel mogen blijven…

  2. het gebeurt redelijk vaak dat die infoborden in de trein fout werken vooral dan bij vertragingen. Een alerte treinbegeleider zet ze dan gewoon uit en schakelt over naar verbale aankondigingen. Ik vind het inderdaad ook belangrijker om het te horen.

  3. Dat is ‘m zeer zeker Verca 😉 Vooral voor pendelaars of mensen die es iets meer willen weten over treinekes en aanverwanten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.