Filmfestival van Gent 2013: mijn programma

Nu ik dit schrijf, merk ik pas dat het al sinds het vorige filmfestival geleden is dat ik nog iets op deze blog schreef. Ook toen was dat niet veel meer dan mijn longlist en definitieve programma. Ondanks grote beloftes kwam er toen geen recensie online (in 2011 kwam ik toch nog aan twee). Ach, ik beloof dit jaar niets meer en geef jullie dit jaar toch alvast mijn programma mee voor het 40ste Filmfestival van Gent (het 9e waar ik aan deelneem).

Ik heb geprobeerd mijn 10-rittenkaart iets beter in de tijd te spreiden, zodat ik geen twee films op één avond programmeer. De bedoeling was ook om alle thema’s en parcours te doorkruisen, maar dat is niet echt schitterend gelukt. Tot mijn scha en schande zit er zelfs niets van Martin Scorsese in mijn programma, al vond ik het aanbod maar wat mager in vergelijking met bijvoorbeeld het Kubrick-jaar. Mean Streets en Taxi Driver, dat wel, maar die heb ik beiden al ruimschoots bekeken, ook op groot scherm. Dan is er ook nog Mean & Unseen over Scorseses minder bekende regiewerk, maar dat kwam slecht uit met de rest van de programmering. Enfin, ter compensatie ga ik in de volgende maanden wel naar de Scorsese expo in het Caermersklooster.

[waarschuwing: de onderstaande video bevat beeld en stem van Patrick Duynslaegher ;-)]

Na veel gepuzzel, gezucht en veel darlings te hebben gedood kwam ik vannacht tot het volgende programma:

The Retrieval (11/10 – 22u30) @ Kinepolis 10: Dit jaar staat er veel American indie cinema op het programma, dus daar open ik graag mijn festival ook mee. Volgens wat ik lees brengt deze film de thema’s die Django Unchained aansneed, maar dan in een stijl die iets minder bloederig en over-the-top is en het verhaal historisch accurater. Met deze vergelijking doe je de film waarschijnlijk onrecht aan, het zorgde er wel voor dat hij hoog stond in mijn longlist.

EFA Nominated Shorts (12/10 – 11u00) @ KASK Cinema: Opnieuw geen Belgische studentenkortfilmcompetitie voor mij dit jaar (familiefeest), wel een preview van de genomineerde kortfilms voor de European Film Awards eind dit jaar. Eén van de genomineerden is het fantastische Dood van een Schaduw dat ik nog altijd niet gezien hebben. Meer had ik niet nodig om die te programmeren ;-).

A Touch of Sin (12/10 – 22u00) @ Kinepolis 10: Eén van mijn tradities op het Filmfestival is het meepikken van minstens één Aziatische film. Het kan een indruk zijn, maar dit jaar lijkt de selectie nog magerder dan vorig jaar. En dat met PD als artistiek directeur? Hij zal het te druk gehad hebben met het vermijden van Jan Verheyen.

Blue Ruin (13/10 – 22u30) @ Sphinx 3: Mijn tweede American indie op het programma. “Inventief scenario en pekzwarte humor”, that’s good enough reason for me ;-).

The Major (14/10 – 20u00) @ Sphinx 3: Behalve Azië is ook het Oostblok een vast onderdeel in mijn programmakeuze. Na het uitstekende Tsjechische Ve Stinu van vorig jaar, is dit jaar aan de beurt aan een Russische misdaad-film. De eerste recensies zijn naar ’t schijnt niet al te lovend, maar de trailer kon mij wel overtuigen. Eéntje waar ik wel naar uit kijk.

The Parallax View (15/10 – 20u00) @ KASK Cinema: American Paranoia is één van de thema’s op het festival dit jaar. En hoe kunnen we dat beter eren dan door deze klassieker uit 1974 eens op het grote doek te bekijken. Hij stond trouwens al een tijdje op mijn eindeloos lang to-see-lijstje, een niet te missen kans dus.

Muhammad Ali’s Greatest Fight (16/10 – 22u30) @ Sphinx 3: Stephen Frears, regisseur van o.m. The Queen, die een film maakt over Cassius Clay (aka Muhammad Ali) die als “gewetensbezwaarde” niet naar Vietnam gestuurd wil worden. Het is een stuk uit het levensverhaal van Ali dat me altijd geboeid heeft. Ik zit alvast klaar voor een avondje film in de coulissen van de rechtbank.

Downloaded (17/10 – 20u00) @ KASK Cinema: One for memory’s sake… Stel dat LUDIT rond 2000 haar breedbandnetwerk aan de KULAK gemonitord had, wat ze duidelijk niet deden, dan hadden ze ongetwijfeld een verdachte downloadpiek gemerkt vanaf Blok 4. Een klein stukje software met de naam Napster opende een hele nieuwe wereld op alle vlakken. Tijd om herinneringen op te halen met deze documentaire.

Gravity (18/10 – 22u30) @ Kinepolis 08: Er is geen film waar ik meer naar uitkijk dan Gravity. Al sinds de eerste teaser, waar ik me open mond naar zat te kijken (en bleef kijken), tot en met de trailer van vorige maand stijgt de goesting om deze film te nomineren als de mooiste van 2013. Je kan je vragen stellen bij Sandra Bullock (en haar geschreeuw), maar de beelden van de trailer zijn gewoonweg verbluffend. Nog twee weken…

Don Jon (19/10 – 12u15) @ Kinepolis 03: Gravity zou de ideale afsluiter geweest zijn voor ‘mijn’ filmfestival, maar deze kon ik echt niet aan mij voorbij laten gaan. Joseph Gordon-Levitt maakt een film over “liefde in tijden van internetporno”. I rest my case ;-).

Als iemand mij in de komende twee weken zoekt… ik ben op Ghent Film Fest!

filmfestgent_2013

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.