VRT & Reclame

De oplettende bezoeker van VRTNieuws.net had het al een tijdje zien aankomen, maar vandaag was het “eindelijk” zover. Als trouwe bezoeker word ik vanaf vandaag ook op de nieuwssite van de openbare omroep bestookt met reclamebanners. Eén van de laatste nieuwssites zonder flashy banners en de laatste reclamevrije baken van de VRT is bij deze ook bezoedeld.

VRT Reclame

Zoals ik al zei kon je het al een tijdje zien aankomen door links en rechts [advertentie] te zien verschijnen bij artikels. Weliswaar steeds zonder banner, maar je wist dat het eens zou komen. En vandaag was het dan zover. Op een Sporza-pagina van de VRTNieuws.net site. Het is voorlopig de eerste en de enige die ik tegenkwam, maar ja, ze moeten ergens beginnen.
Waarom, vraag ik me dan af. Waarom moet de VRT ook al uit haar nieuwssite reclame-inkomsten halen. Dat TV-, radiozenders en hun respectieve websites al gebruikt werden om extra inkomsten te werven, waren we jammergenoeg al gewoon. Nu moet ook de nieuwsdienst er aan geloven. Zo meteen wordt TerZake ook nog gesponsord door De Morgen, met kennis van zaken. Al zien we kort na TZ wel al verdacht veel De Standaard, onverantwoord interessant,-filmpjes opduiken. Ben ik zo’n bekrompen zak dat ik dat storend vind? Ben ik de enige die zich afvraagt of het verantwoord is dat er zelfs reclame opduikt bij de uiting van hun absolute kerntaak, namelijk het via de media informeren van de bevolking. In dit geval het medium internet. Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan er niet meer aan uit. Waar kan een mens nog veilig zijn voor reclame?

PS: een half jaar terug schreef Indymedia er al een stukje over: http://www.indymedia.be/node/7731. Het zou allemaal geleidelijk aan gebeuren…

PS2: een beetje meer onderzoek leert me dat alle websites van de VRT uiterlijk tegen eind dit jaar voorzien zouden worden van reclame. “Vanaf 1 april staan één.be, canvas.be, stubru.be, radio1.be, radio2.be, donna.be en sporza.be open voor reclame. Alleen op vrtnieuws.net, ketnet.be, rvi.be en vrt.be laat de VRT geen reclame toe.” (http://www.pub.be/nl/modules/themes/themesarticle.jsp?idarticle=1172749287616_34005). Op Sporza.be werden we daar tot gisteren nog van gespaard en het stelt me gerust dat we op VRTNieuws.net niet meteen reclame moeten verwachten. Anderzijds is in mijn ogen de grens tussen VRTNieuws.net en Sporza.be heel klein. Als je naar VRTNieuws.net surft en wat informatie over sport wil klik je gewoon op Sporza en beland je op een subsite van VRTNieuws.net (http://www.vrtnieuws.net/cm/sporza.be/hoofdpunten) . Sporza.be is dus een duidelijk onderdeel van VRTNieuws.net. Anderzijds snap ik de redenering niet waarom VRTNieuws.net geen reclame mag bevatten en Sporza.be wel. Of is sport geen onderdeel meer van informatievoorziening?

2 Reacties

  1. Volledig mee eens wat AdBlock betreft, maar dat stond er thuis nu eens net niet op. Anders had ik het noooooooit gezien 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.