10 juni 2007…

… een nieuwe hoogdag voor de politiek geïnteresseerde kiezer.

8u00: Al een halfuurtje wakker, ik kon niet meer slapen van de opwinding. Normaalgezien was ik zelfs nu al van plan om te gaan kiezen, maar na het lezen van de aanbeveling dat men beter iets later gaat stemmen omdat zowat de hele ‘derde leeftijd’ op dat moment al staat te schuiven, besluit ik nog eventjes te wachten en mezelf een uitgebreide douche en ontbijt te gunnen. Ondertussen maak ik ook van de gelegenheid gebruik om mijn vader toch op zijn feestdag sms-gewijs te proficiateren: “Verkiezingen of geen verkiezingen… een gelukkige vaderdag! Tom”.

10u00: Sinds 8u eigenlijk amper een poot verzet. Tijdens mijn Frosties-ontbijt (niet echt origineel inderdaad) schoot er plots nog een grap door mijn hoofd die ik nog niet zo lang geleden hoorde in Raymann is Laat op Holland 3 en van het één kwam het ander. Zo heb ik mij het afgelopen anderhalf uur bezig gehouden met alle YouTube-filmpkes van Raymann is Laat en The Comedy Factory te bekijken. Niet echt politiek ja, alhoewel veel van de stand-uppers hebben toch wel vaak een subversief ondertoontje. Heel fijn, enfin genoeg gelachen, zei Guido, nu humor !

11u00: Vlam, dat was snel… in de 5 verkiezingen die ik al meegemaakt heb, ben ik nog nooit zo snel binnen en buiten een kiesbureau gelopen. De vorige 4, toen ik nog in Bekegem ging stemmen, stond ik gemiddeld een twintigtal minuten in de rij. Hier in Gent had ik minstens hetzelfde verwacht, maar nee… ik vond vrij snel ‘mijn’ bureau 101 en er stond zelfs niemand voor mij. Mocht er niemand achter het bureau gezeten hebben, zou ik nog gedacht hebben dat ik te laat was. Maar enfin, ik was dus op tijd, de vriendelijke secretaris (heel fijn om te doen trouwens, bij de vorige federale had ik ook die eer) en bijzitter streepten mij aan op de lijst, nummer 5055 (schoon nummer). De kiesbrieven werden mij overhandigd en ik mocht meteen in het stemhokje duiken. Vol overtuiging gestemd voor 4 vrouwen en een man van partij A op de Kamerlijst en voor 2 heren en een dame van partij B op de Senaatslijst. Wat mij wel verbaasde is dat niemand van het kiesbureau er achting op sloeg hoe ik mijn kiesbrieven in de bus stak. In Bekegem werd er in alle geval heel uitdrukkelijk gevraagd de kiesbrief met de stempel naar de voorzitter toe in de bus te stoppen, ten einde te zien of je een officieel stembiljet deponeerde in de bus. Enfin ja, bij het vertrekken vergat ik nog bijna mijn oproepingsbrief en identiteitskaart mee te nemen, wat leidde tot enige hilariteit bij de Gentenaars, die nu wel al in een rij stonden, omwille van mijn reactie in het plat Bekegems. Goed ja, mijn burgerplicht heb ik weer met veel plezier vervuld en maak mij nu langzaamaan klaar om een namiddag achter laptop en voor TV door te brengen. Maar eerst nog wat afwassen en een middagmaaltje prepareren.

11u30: Blijkbaar zijn er links en rechts toch weer problemen met stemcomputers en waren er in sommige scholen zoals gebruikelijk wel weer een aantal sleutels zoek. Dat tweede vind ik een soort van folklore, met het eerste heb ik grondiger problemen. Gelukkig kon ik vandaag in Gent nog per stembrief stemmen in plaats van per stemcomputer. Ik steun dus ook volledig de acties van VoorEVA.be.

14u15: Et voila, de verkiezingshow is nu al iets meer dan twee uur bezig en ik moet zeggen ze weten het toch wel weer redelijk goed te vullen. Veel kijkers gaan ze nu nog niet trekken, want uitslagen zijn er nog niet. En dan moet je je tijd wat vullen met verkiezingsfolklore en duiding. En waar ze bij vorige verkiezingen iets te veel mikten op het eerste, lijkt mij nu toch het tweede door te wegen. De electorale evoluties van de partijen, duidingen van bepaalde issues zoals BHV en rookverbod, interviews met youngsters en zo meer. Best wel interessant eigenlijk… maar toch moet ook die afwas nog gedaan worden.

14u30: Verkiezingsprullaria/gadgets zijn vandaag verboden en de VRT haalt uit nostalgie nog een filmpje boven. Persoonlijk vind ik dat ook wel jammer, want ik denk toch wel graag terug aan de tijd dat verkiezingskaravanen door onze straat passeerden en ons verblijden met sponsen, balpennen en petjes.

14u50: Ieder jaar is het een kleine strijd onder telbureau’s wie de eerste resultaten kan binnenrijven. En dit jaar wint Bree, met 1 bureau geteld. Heist o/d Berg is het tweede bureau. Vreemde resultaten wel: VLD daalt een klein beetje, SP.A-SPIRIT verliest zowaar in beide kantoren 15%, CD&V/N-VA en VB stijgen alletwee met 5 % (in HodB verliest VB). Groen klimt heel lichtjes en LDD lijkt daar de kiesdrempel te halen. Maar ja, zoals gezegd dat zijn de eerste resultaten en zeker geen referentie … anders zien we wel een heel rechts Vlaanderen ontstaan en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

15u40: Nieuwe resultaten (Diksmuide, Riemst en Avelgem) … en toch wel een kleine tendens. Paars verliest zwaar, maar opmerkelijk verliest SP.A-SPIRIT zwaarder dan OpenVLD. CD&V/N-VA wint sterk bij, VB ook (beiden kennen op bepaalde plaatsen minimale verliezen). Groen vecht een beetje met de kiesdrempel terwijl LDD er schijnbaar minder problemen mee heeft, wat in een provincie als Limburg zonder echte grote naam toch wel opmerkelijk is. Nu ja, anderzijds zijn dat wel resultaten die te verwachten zijn voor provincies als West-Vlaanderen en Limburg. Hier in paars nest Gent zal het wel een beetje anders zijn.

17u10: In West-Vlaanderen is het nu al een beetje duidelijk aan het worden: OpenVLD verliest zoals verwacht een vijftal percenten, SP.A-SPIRIT verliest verbazingwekkend veel, CD&V/N-VA blijft op haar hoog niveau, VB eveneens op haar niveau en LDD scoort spectaculair en haalt ruimschoots de kiesdrempel in tegenstelling tot Groen!. In Limburg is dat vrij gelijkaardig en voor de andere provincies zijn er nog maar amper resultaten. Wat SP.A-SPIRIT betreft denk ik dat het vooral een combinatie is van regeringsafrekening en zwakke lijsttrekkers: Van Broeckhoven, Van Velthoven en Landuyt kunnen Janssens, Stevaert en Vandelanotte niet vervangen.

21u00: De kaarten zijn geschud en het blijkt duidelijk dat de allereerste tendensen zich zijn blijven doorzetten. OpenVLD heeft verloren, maar min of meer zoals verwacht. Hun voordeel is dat volgens een aantal resultaten ze wel de grootste politieke familie blijven samen met MR. SP.A-SPIRIT verliest veel zwaarder dan verwacht en het lijkt me dat het kartel en als dusdanig SPIRIT hier voornamelijk het slachtoffer van zal zijn. Mits enig reken- en puzzelwerk durf ik concluderen dat SPIRIT amper nog vertegenwoordigers heeft in het parlement. Dan is die andere erfgenaam van de VU er beter van af in het winnende kartel CD&V/N-VA. De N-VA stevent af op 6 parlementairen en 1 senator (naar eigen schattingen). De CD&V wordt trouwens in iedere Vlaamse kieskring de grootste partij en scoort behalve de logische provincies als Limburg en West-Vlaanderen verbazingwekkend sterk in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Het VB zal het zelf vast en zeker ontkennen, maar naar mijn perceptie hebben zij het dan weer niet goed gedaan. In procenten bekeken winnen ze wel, maar de zetelschatting van Kris Deschouwer ziet er stukken negatiever uit. Een gelijkstand op 18 zetels of mogelijks een achteruitgang. Naast het Vlaams Kartel is Lijst Dedecker de grote morele winnaar. Iedereen had hem, op basis van peilingen, afgeschreven. Wat nog maar eens bewijst dat peilingen amper iets waard zijn, vooral omdat ze bijvoorbeeld geen rekening houdt met onbesliste kiezers. En die blijken nu toch wel eens telkens de doorslag te geven. LDD zou 4 zetels halen, Groen! leeft dan weer op met 2 zetels. Hoewel, slechts twee/drie zetels eigenlijk. Ze zullen waarschijnlijk wel iets beter gehoopt hebben, maar in alle geval ben ik blij dat er terug een Vlaamse groene vertegenwoordiging is in de Kamer. En nu komt het grote debat.

22u00: Wat ik niet snap … waarom iedereen zegt dat de PS de grootste blijft in Wallonië terwijl op de websites van de VRT en de FOD net het omgekeerde getoond wordt. Wat ik ook niet snap … is wat Helga Stevens deed op het feestje van LDD ? Enfin, ik zal het haar deze week eens vragen.

22u15: Een kleine correctie, LDD haalt zelfs al 6 zetels en Groen! 4. Dit door die apparentering in Brussel en Vlaams-Brabant. En Rooms-Blauw lijkt een meerderheid te halen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.