Oscar Eastwood (1)

And the winner is … Vijf uur geleden viel het doek over de 77e Annual Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Voor mij persoonlijk is het een prijzendeling naar verwachting, maar niet volgens wat ik gehoopt had. The Aviator kaapt wel de meeste beeldjes weg, maar met 4 heel belangrijke oscars haalt Million Dollar Baby de overwinning. Een overzicht van mijn bedenkingen:
Beste film: de hoofdprijs gaat naar Million Dollar Baby … zoals verwacht eigenlijk, alhoewel ik de film nog niet gezien heb (de enige uit de lijst van genomineerden overigens). Overigens vond ik dat ze een grove fout maakten door hier Eternal Sunshine of a spotless mind NIET te nomineren. De film is naar mijn idee over de ganse lijn schromelijk over het hoofd gezien (buiten 2 uitzonderingen dan). Buiten MDB luidde mijn voorkeurslijstje voor beste film als volgt: 1) Ray, 2) Sideways, 3) The Aviator, 4) Finding Neverland.
Beste niet-engelstalige film: Voor mij was Der Untergang de enige mogelijk kanshebber uit het lijstje, maar hier werden toch een paar andere films over het hoofd gezien (en nee, niet De Zaak Alzheimer), zoals die laatste van Audrey Tatou.
Beste acteur:Volkomen terecht is hier Jamie Foxx uit de bus gekomen. Ik heb Ray pas gisterenavond te zien gekregen (net voor de Oscarshow begon) en man, wat een mooie acteerprestatie zet Jamie daar neer. De verdiende winnaar … uit het lijstje, want ook hier werd ESOASM met Jim Carrey schandalig vergeten.
Beste actrice: Nogmaals ik heb MDB nog niet gezien, dus geen oordeel over Hillary Swank haar prestatie, maar persoonlijk had ik hier toch Imelde Staunton verwacht.
Beste vrouwelijke bijrol: Hier gaat de oscar oververdiend naar Cate Blanchett, die op onnavolgbare en charmerende wijze de rol Katherine Hepburn neerzet. Top!
Beste animatiefilm: Terecht, maar de concurrentie was nu ook niet heel sterk hé… Shark Tale en Shrek 2, niet het beste wat we in de voorbije jaren op animatievlak te verwerken kregen. Anderzijds vind ik wel dat ze daar in de Academy toch eens wat oog mogen krijgen voor anime…
Ik ga hier overigens niet alle Oscars bespreken, alleen deze die er voor mij uitschieten 😉
Beste (origineel) scenario: Toch niet helemaal vergeten blijkbaar: Eternal Sunshine of A Spotless Mind. En hier was de concurrentie toch wel sterk, want persoonlijk had ik toch moeilijk kiezen tussen The Aviator, Hotel Rwanda, Eternal Sunshine, The Incredibles en Vera Drake. Stuk voor stuk sterke scenario’s, die eigenlijk allemaal een prijs verdienden.
And last but not least…
Beste regisseur: Clint Eastwood … de Academy Awards hebben zowat de hele filmpers een serieuze peer gestoofd. Het moest en het zou niemand anders zijn dan Martin Scorsese … maar ze gunnen het hem gewoonweg niet! Ik denk dat er hierover nog deftig zal nagekaart worden op IMDB en andere discussiefora. Akkoord voor The Aviator verdient hij hem zeker niet want dat is zo mogelijk één van zijn slechtste films ooit. But hell … die man verdient een onderscheiding voor zijn levenswerk in film en zeg nu zelf welke filmprijs is nu belangrijker dan de Oscars. Ach ja, we kunnen erover treuren en we troosten ons met het feit dat Kubrick ook zoveel genomineerd was, maar ook nooit de oscar voor beste regisseur heeft gewonnen. De grootste winnen met andere woorden nooit …alhoewel FF Coppola …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.