Dag voor de Republiek

Voor het goede doel:

Dag voor de Republiek

Aankondiging op Indymedia.be:

In 2005 worden allerlei feestelijkheden, tentoonstellingen, ontmoetingen en colloquia georganiseerd om de 175-jarige onafhankelijkheid van België en de 25ste verjaardag van het federalisme te herdenken. Het Masereelfonds, Ministerie van Agitatie en Axigroep Pruuke Dossche wilden hun duit in het lustrumzakje doen en organiseren daarom op zondag 1 mei e.k. vanaf 14u een “DAG VOOR DE REPUBLIEK” in Gent (nabij Dampoort station).
Bedoeling is er een treffen van te maken waarop uitdagend van gedachten wordt gewisseld over republikeinse alternatieven. België is inderdaad bijna 175 jaar een monarchie en men wil op die dag personen aan het woord laten die dit gegeven kritisch benaderen.

Omdat de organisatoren ook wilden meefeesten vroegen zij via de geëigende kanalen om te worden opgenomen in de activiteitenkalender van de officiële organisatie (zie http://www.175-25.be) maar sindsdien werd hierover niets meer vernomen en wordt over het initiatief in de drie landstalen gezwegen.
Blijkbaar mag toch niet iedereen meefeesten.

Uiteraard gaat de “Dag voor de Republiek” op 1 mei toch door. Verschillende personen ((o.m. Prof. Dr. Marc Boone, dr. André Mommen, Francis Faes, Ludo De Witte, Prof. Dr. em. Lode Van Outrive,…)zegden hun medewerking toe. Om 17u wordt de prijs Creeser (Prijs voor de basisdemocratie) en de prijs voor de Republikeinse verdienste uitgereikt. Verder wordt er een nieuwe Belgische driekleur voorgesteld.

Meer info vanaf morgen op Dagvoorderepubliek.be

Mijn persoonlijk verslag volgt… maar toch nu al één bemerking. Gezien de organisatoren zal dat daar een gezellig links boeltje worden. In hoeverre daar België zal opgehemeld worden, weet ik niet, maar linksen zijn meestal internationalisten, dus daar hoeven we ons dan weer geen zorgen over te maken. Desalniettemin zal ik daar als Vlaams centrum-democraat, maar bovenal mijn republikeinse Europeaantje staan .

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.