Cercle – Virton eindigt op 2-2: Cercle geeft tweemaal voorsprong uit handen

Na het 1-1 gelijkspel tegen Union wijzigde trainer Vanderbiest de ploeg op 3 posities. Jutten en Lambot moesten plaats ruimen voor Maertens en Valcke. Naudts verving Yagan, die -met een rode kaart geschorst- van op de tribune toekeek. Kon Cercle met het oog op de confrontatie tegen Antwerp opnieuw aansluiting vinden met de dichtste achtervolgers van de competitieleider?

Al in de openingsfase bleek dat Virton geen 300km gereisd had om zich op het Brugse veld in te graven. De eerste doelkans van de wedstrijd was echter voor Mathieu Maertens die voor het eerst sinds januari terug in de basis stond. Een onhandig weggewerkte voorzet van Naudts bereikte de middenvelder, maar zijn schot ging buiten het bereik van Valette net naast doel. Het was uitstel van executie vor Virton, want amper een paar minuten later hingen de bordjes toch op een 1-0 voorsprong voor Cercle. Een vrije trap van Vanbelle raakte niet weg voor het doel van Virton, zodat Doumbouya de bal van dichtbij tegen de netten kon werken. Lang duurde de voorsprong echter niet. Jakolis won aan de overzijde het duel van verdediger Karel Van Roose en had zo de weg vrij naar het doel. Hij stifte de bal kundig over Van Damme in doel.

Net voorbij het halfuur kon Virton bijna zijn doelpunten verdubbelen. Vandamme kon een schot van de dribbelende Angiulli niet klemmen, terwijl Jakolis goed gevolgd was om de bal in doel te trappen. Gelukkig zag de scheidsrechter de Virtonse spits vanuit buitenspel vertrekken en werd het doelpunt afgekeurd. Een handvol minuten later zagen we een quasi gelijkaardige fase. Nu dribbelde Lafon zich een weg door de verdediging en kon hij van dichtbij een schot op Vandamme lossen. Ook ditmaal was Jakolis goed gevolgd, maar kon onze goalie de bal wel klemmen. Het betekende allerminst het einde van de Virtonse aanvalsgolven. Zo baande Lazaar zich vlot een weg naar doel en krulde zijn schot nipt naast het Cercle-doel. Veel kon Cercle daar niet tegenover stellen. Tot de slotseconden van de eerste helft Groen-Zwart opnieuw op voorsprong kwam. Een afvallende bal kwam in de voeten van Maertens terecht die op doel kon voorzetten. Daar stond Valcke goed geplaatst om de 2-1 te scoren.

De tweede helft trok zich rustig op gang. Pas na tien minuten noteerden we een echte doelpoging. Na een fout op Maertens mocht Van Acker de vrije trap nemen. Nadat zijn eerste poging de klokken van een Virtonspeler lieten luiden, ging zijn herneming een kleine meter naast het doelkader. Toch was het opnieuw Virton die het meeste initiatief nam. Onder andere Lafon ging zijn kans vanuit een scherpe hoek, waar Vandamme de bal over de achterlijn duwde. Cercle wrong de weinige openingen die het vond tegen een georganiseerd Virton daarentegen om door slordig voetbal. De beste kan tot ver in de tweede helft was een vrije trap van Vanbelle wiens knal vanuit een scherpe hoek nipt voorbij de kooi van Valette vloog.

In de 75ste minuut moest Vandamme in de halve maan aan de noodrem trekken. Hij greep in met de voet vooruit waarop de scheidsrechter terecht een rode kaart tevoorschijn haalde. Valcke werd naar de kant gehaald om Thomas De Bie plaats te laten nemen in doel. De vrije trap van Lafon leverde niets op. Met tien tegen elf was het echter uitstel van executie. Simon ging zijn kans ver buiten de zestien, via de paal en buiten het bereik van De Bie vloog de bal in doel. Met nog zeven minuten op de klok hingen de bordjes opnieuw gelijk. Cercle kon daar, zoals in het grootste deel van de wedstrijd, amper iets tegenover plaatsen. Een poging van Naudts in de 90ste minuut was het enige dat we konden noteren. Cercle loopt met dit gelijkspel wel een puntje uit op zijn dichtste achtervolgers, maar de kloof met de Antwerp bedraagt intussen 10 punten.